Vijesti

Potporučnici OS BiH marširaju na svečanoj paradi Kraljevske vojne akademije Sandhurst


Kraljevska vojna akademija Sandhurst jedna je od najprestižnijih na svijetu, a upravo nju pohađaju kadeti Oružanih snaga BiH. Riječ je o kraljevskoj vojnoj akademiji čija je tradicija stara više od 200 godina. Pohađali su je i Winston Churchill, princ Harry te feldmaršal Montgomery.

16.12.2017. Sandhurst, UK – Danas je održana Svečana parada Kraljevske vojne akademije Sandhurst, čime su ovu prestižnu akademiju, s početnim činom oficira – potporučnika završila dva kadeta OS BiH Frano Lauš i Selmir Omić. Frano Lauš je tokom ceremonije dobio Nagradu kralja Husseina za najbolji postignuti napredak tokom obuke. Selmir Omić je iz civilstva aplicirao na objavljeni konkurs, zadovoljio sve zahtjevane norme i danas završio ovu prestižnu akademiju, te u vojnu službu BiH ulazi kao potporučnik. Ceremoniji je ispred Kraljevske porodice prisustvovala vojvotkinja Camila od Cornwalla. Ispred Oružanih snaga BiH, završenoj svečanoj paradi prisustvovao je general major Senad Mašović. Ceremoniji je također prisustvovao i Branko Nešković, ambasador BiH u Velikoj Britaniji.

Angažman oficira u Oružanim snagama BiH, koji su završili prestižne akademije Kraljevsku vojnu akademiju Sandhurst i Kraljevsku zrakoplovnu vojnu akademiju Cranwell u Velikoj Britaniji, pokazuje se u izuzetno uspješnom izvršenju svakodnevnih zadataka u jedinicama u kojima su raspoređeni što svakako doprinosi cjekolupnoj spremnosti, integritetu, i svakako interoperabilnosti OS BiH.

Prisustvujući svečanoj paradi general Mašović osvrnuo se i na uticaj koji ova školovanja imaju u Oružanim snagama BiH te naglasio „Pokazalo se da obje vojne akademije imaju očigledan i izražen autoritet u kontekstu percepcije mladih ljudi koji se opredjeljuju za vojnu profesiju, kao i pripadnika OS BiH prema onima koji su ih završili. Zbog ovakve percepcije možemo reći da se odlazak na ove prestižne vojne škole u Velikoj Britaniji doživljava velikim uspjehom i privilegijom“.

Projekti školovanja i obuke koji se realizuju u Velikoj Britaniji i uspjeh koji kadeti iz OS BiH postižu, proističu iz izuzetno uspješne bilateralne saradnju koju imaju MO i OS BiH i Ured vojnog atašea Britanske ambasade u Sarajevu. Zbog toga se u sklopu posjete Kraljevskoj vojnoj akademiji Sandhurst, komandant Akademije general major Paul Anthony Edward Nanson susreo se sa general majorom Senadom Mašović. Tokom kratkog susreta razgovarano je o nastavku saradnje. Kadeti koji dolaze iz Bosne i Hercegovine, dobrodošli su na ovu Akademiju jer su se dokazali pravim ambasadori BiH. Njihovi visoki rezultati i nagrade koje dobivaju pokazuju da se rame uz rame uspješno nose sa svim zadaćama i izazovima koji pred njih stavlja izuzetno teška i zahtjevna obuka, bilo da je riječ o znanju ili o zahtjevanim sposobnostima. General Mašović susreo se i sa komandantom 1. divizije OS Ujedinjenog Kraljevstva general majorom Giles Hill, generalom Charles Hiliyar i komandantom Logistike OS Ujedinjenog Kraljevstva general majorom Angus Fay.

„Saradnja sa Ujedinjenim Kraljevstvom nam mnogo znači iz više razloga. Prvo jer nemamo vlastite kapacitete za ove nivoe školovanja, a imamo izraženu potrebu za tim. Drugo, oficiri koji su završili ove škole pokazuju izuzetno visok nivo stručnosti i profesionalizma od čega svakako Oružane snage BiH, kao i cjelokupna Bosna i Hercegovina, imaju velike benefite. U vremenu nastupajućih novih reformi Oružanih snaga, mnogo vodimo računa o svojim pripadnicima, njihovoj obučenosti i spremnosti, jer upravo naša snaga leži u tome. Naposlijetku, od toga zavisi i izvršenje misije OS BiH i naš cilj da budemo dijelom velike porodice NATO i euroatlanskih integracija“ naglasio je general Mašović na kraju susreta.

Do sada je vojne akademije u Ujedinjenom Kraljevstvu završilo 10 potporučnika OS BiH, 3 kadeta su trenutno na školovanju, 2 kadeta počinju obuku u januaru 2017., konkurs za 1 kadeta Kraljevske zrakoplovne vojne akademijе Cranwell je u toku, a uskoro će biti objavljen i konkurs za 1 mjesto kadeta Kraljevske vojne akademije Sandhurst.

9 FOTO GALERIJA