Vijesti

Sastanak Koordinacijske grupe Foruma B9


U sklopu redovnih planskih aktivnosti na organizovanju 14. Konferencije načelnika odbrane zemalja Balkana (B9), 11. marta 2021. godine u Domu OS BiH održan je 2. sastanak Koordinacije grupe Foruma B9.

Sastanak je održan u online formatu u kome su učestvovali članovi Koordinacijske grupe iz devet Balkanskih zemalja (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Rumunija, Sjeverna Makedonija,  Srbija i Turska). Sastankom je presjedavao pukovnik Aleksandar Krunić iz Uprave za politiku i planove Zajedničkog štaba OS BiH.

Tokom sastanka učesnici su diskutovali o temama koje su značajne za organizaciju 14. Konferencije načelnika odbrane zemalja Balkana, koja je planirana da se održi u Sarajevu početkom juna tekuće godine.

Godišnje planske aktivnosti Foruma B9 se odvijaju u specifičnim uslovima izazvanim pandemijom COVID-19, kao i većina drugih regionalnih i međunarodnih aktivnosti. Zbog takve situacije u 2020. godini otkazana je godišnja Konferencija Foruma B9, a koja je trebala biti realizovana u Podgorici u Crnoj Gori.

Naredni sastanak Koordinacijske grupe Foruma B9 je zakazan za početak maja 2021. godine i planiran je da se održi u Sarajevu ukoliko to bude dozvoljavala epidemiološka situacija.

2 FOTO GALERIJA