Vijesti

Završena vježba Bataljonske grupe lake pješadije Oružanih snaga BiH na vojnom poligonu „Manjača“


Pripadnici Bataljonske grupe lake pješadije (INF-L-BNG) Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, 24. septembra 2020. godine okončali su, na vojnom poligonu obuke “Manjača”, četverodnevnu vježbu u cilju izvođenja NATO ocjenjivanja (NEL-1) po Konceptu operativnih sposobnosti (OCC E&F).

Bataljonska grupa lake pješadije (INF-L-BNG) je od 21. do 24. septembra uspješno realizovala vježbu u cilju NEL-1 ocjenjivanja. U vježbi su učestvovale tri pješadijske čete, logistička četa, artiljerijska baterija, četa borbene podrške, odjeljenje Vojne policije, CIMIC i HUMINT tim sa preko 800 pripadnika OS BiH.

 

Jedinica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine je pokazala visok nivo obučenosti i interoperabilnost u skladu sa NATO standardima, što bi u konačnici trebalo rezultirati pozitivnom ocjenom od strane Vrhovne komande Savezničkih snaga u Evropi (SHAPE), koja će biti saopćena nakon 30 dana.

Prema Inicijalnoj ocjeni Bataljonska grupa lake pješadije je uspješno zadovoljila propisane norme i standarde.

 

Ovom prilikom ističemo izuzetnu posvećenost, entuzijazam i profesionalnost svih pripadnika Bataljonske grupe lake pješadije, kao i svih onih koji su ih na različite načine podržavali tokom cjelokupne realizacije ovog značajnog događaja. Kao i ranije, tako i ovaj put Oružane snage BiH potvrdile su visok nivo odgovornosti, obučenosti i spremnosti za izvršenje  zakonom propisanih zadataka.     

 

Uspješnom realizacijom vježbe po NATO Konceptu operativnih sposobnosti (OCC E&F), Oružane snage Bosne i Hercegovine nastavljaju sa razvojem interoperabilnosti i operativnih sposobnosti deklarisanih jedinica OS BiH za učešće u izgradnji i očuvanju mira.

 

U prethodnom periodu realizovana je vježba ocjenjivanja SEL-1 (samoocjenjivanje) a u naredne dvije godine u planu su ocjenjivanja nivoa SEL-2 i NEL-2, tako da se očekuje da Oružane snage BiH 2023. godine imaju operativno sposobnu Bataljonsku grupu lake pješadije za učešće u NATO vođenim operacijama.

 

Tokom realizacije vježbe poštovale su se sve epidemiološke i higijenske mjere propisane od nadležnih institucija, a u cilju spriječavanja širenja koronavirusa.

20 FOTO GALERIJA