Vijesti

U okviru programa Vojska-Vojsci realizovana obuka za krizne situacije


U okviru realizacije Programa obuke Mil to Mil (Vojska-Vojsci) između Oružanih snaga BiH i Nacionalne garde savezne države Maryland Oružanih snaga SAD-a, u Domu OS BiH u Sarajevu od 16. do 20. jula 2018. godine, održane su radionice o kriznim situacijama tokom kojih su razmatrane dvije osnovne teme:„Spremnost za djelovanje na prirodne i druge katastrofe i nesreće“ i „Industrijski opasni materijal, registar i sprječavanje incidenta“.

Cilj obuke jeste usvajanje teoretskih i praktičnih znanja usmjerenih na poboljšanje civilno-vojne saradnje na nivou države Bosne i Hercegovine, uspostavljanje što boljeg dijaloga i koordinacije između institucija, te stvaranje i izgradnja sposobnosti Oružanih snaga BiH i drugih agencija u BiH u odgovoru na različite vrste opasnosti.

Pored teoretske obuke koja se odnosila na oblast pripreme i reagovanja institucija u kriznim situacijama odnosno u slučaju prirodnih i drugih katastrofa i nesreća, učesnici obje radionice su zajedno realizovali i praktičnu vježbu. 

Zahvaljujući izuzetno profesionalnom angažmanu članova ekspertnog tima za spremnost u kriznim situacijama (CMEP-Ekspertni tim civilno-vojnog programa spremnosti za procjenu) savezne države Maryland i pripadnika Nacionalne garde Marylanda koji su pokazali visok stepen motivisanosti, planirani ciljevi obuke su u potpunosti realizovani.     

Ova vrsta obuke realizuje se u skladu sa Planom događaja Mil to Mil za 2018. godinu a na osnovu Memoranduma o razumijevanu Ministarstva odbrane BiH i Nacionalne garde Maryland. Održana je u organizaciji MO i OS BiH, u saradnji sa Uredom za odbrambenu saradnju (ODC) Ambasade SAD u BiH.

Na radionicama su, pored pripadnika Oružanih snaga BiH, učestvovali i predstavnici Ministarstva odbrane BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva pravde BiH, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH, Ministarstva civilnih poslova BiH, te predstavnici entitetskih uprava civilne zaštite i Distrikta Brčko, kao i predstavnici državnih i entitetskih civilnih institucija, organizacija i agencija čiji je zadatak pomoć civilima u slučaju prirodnih i drugih nesreća i katastrofa.

16 FOTO GALERIJA