Vijesti

Srebrena medalјa za Tim OS BiH na vježbi “Cambrian Patrol” u Velikoj Britaniji


Desetočlani Tim OS BiH osvojio je srebrenu medalјu na prestižnoj vojnoj vježbi „Cambrian Patrol“, koja je održana u periodu 12-21.10.2018.godine, u organizaciji 160. pješadijske brigade Oružanih snaga Velike Britanije, sa komandom u Breconu (Vels).

Ova vježba spada u jednu od najtežih vježbi koje se organiziraju u svijetu i u suštini ima karakter takmičenja. U ovogodišnjoj vježbi učestvovalo je ukupno 137 timova (patrola), od čega je njih 101 iz sastava OS Velike Britanije, dok su preostali timovi došli iz 36 zemalјa svijeta. Scenario vježbe/takmičenja definiše da timovi trebaju da patroliraju rutom dugom 60 kilometara, savladavajući na tom putu razne prepreke i izvršavajući specifične zadatke, od kojih se svaki boduje (medicinsko zbrinjavanje povrijeđenih vojnika, postupanje sa improvizovanom eksplozivnom napravom, prikuplјanje obavještajnih podataka, postupci u slučaju NHB napada, orijentacija i izviđanje terena i drugi zadaci). Uz sve naprijed navedeno, svaki član tima sa sobom nosi opremu tešku 25 kilograma.

Tim OS BiH je bio sastavlјen od oficira, podoficira i vojnika. Prije nego što su otišli na takmičenje Cambrian Patrol, Tim je prošao zahtjevne i isrplјujuće pripreme na više lokacija u BiH. Prije svega zalaganje i istrajnost svih pripadnika Tima u toku priprema i u toku učešća u takmičenju, bili su presudni za ovako dobar rezultat.

2 FOTO GALERIJA