Vijesti

Završeno međunarodno vojno takmičenje „Admiral Pitka Recon Challenge" u Estoniji


Tim OS BiH učestvovao na „Admiral Pitka Recon Challenge" (Izviđački izazov / takmičenje), koji se održavao od 05.08. do 09.08.2019. godine u okrugu Valga, Estonija.

Na pomenutom takmičenju učestvovalo je 13 zemalja sa 29 (četveročlanih) izviđačkih timova. Radi se o jednom od najtežih i najzahtjevnih izviđačkih događaja u svijetu. Oružane snage BiH su učestvovale po treći put sa jednim timom, kao i sa jednim predstavnikom u mješovitom timu OS BiH / EST / USA (Trilateralni tim, sastavljen od predstavnika iz MDNG, Estonske odbrane (Kaitseliit) i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine).

Bitno je naglasiti da su oba tima uspješno završila takmičenje i prešla ciljnu liniju, što nije uspjelo svim timovima koji su uzeli učešće na ovom zahtjevnom takmičenju.

Bez odmora i spavanja sa pređenih 130 km i provedena četiri dana u gustoj i vlažnoj šumi, odgovarajući na kontinuirane napade od strane suprotstavljenih snaga koji ispituju sposobnost učesnika da se taktički pomjeraju kroz težak teren, takmičari su morali da izbjegavaju i kontakt sa neprijateljskim snagama, vojnim ili civilnim, savladavanjem prirodnih i vještačkih prepreka.

Borba sa različitom opremom i naoružanjem te rješavanjem zadataka na određenim mjestima, održavajući razumnost dovoljno dugo da bi se prešlo preko ciljne linije, naši pripadnici OS BiH su kompletirali Izviđački Izazov 2019.

Predstavnici OS BiH su pokazali visok nivo spremnosti, obučenosti i izdržljivosti prilikom izvršavanja teških zadatka, stajali su rame uz rame sa članicama NATO saveza te pokazali zavidne rezultate. Svaki izviđački zadatak je kompletiran na vrijeme, a fizička spremnost je bila na zavidnom nivou.

Tim Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na takmičenju „Admiral Pitka Recon Challenge" u Estoniji činili su: major   SMAJIĆ Akif, poručnik HALILOVIĆ Dženis, potporučnik BURZIĆ Amel, stariji vodnik I klase HURIĆ Ismet, vodnik IVAKOVIĆ Matija, vodnik BEĆAREVIĆ Stefan i vodnik SUBOTIĆ Vladan.

I ove godine učešče naših predstavika podržano je od strane Ureda za odbrambenu saradnju (ODC), Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini.

21 FOTO GALERIJA