Vijesti

Inžinjerijski bataljon/Brigade taktičke podrške OS BiH, uveliko izvodi inžinjerijske radove sa ciljem izgradnje protivpožarnih pojaseva na lokacijama OS BiH


Prošlog mjeseca, pripadnici Inžinjerijskog bataljona počeli su sa pripremom vojnih lokacija za odbranu od eventualne pojave požara koje se mogu desiti tokom ljetnog perioda.

U tom smjeru, ova jedinica je angažovana na izradi protivpožarnih pojaseva (u daljem tekstu PP) na lokacijama koja sadrže zapaljive materije. Prošlog mjeseca je završeno uređenje tih pojaseva na vojnim lokacijma u Butilima, Bihaću i Glamoču, a u toku je izrada protivpožarnih pojaseva na vojnim lokacijama u Rabiću, Krčmaricama, u Kozlovcu, Glamoču, Čelebićima i Hadžićima. Obzirom da se u ljetnom periodu temperatura podiže i preko 40 stepeni, vrlo lako može doći do požara koji bi na vojnim lokacijama mogao imati nesagledive posljedice. Zbog toga se ovaj zadatak izvršava predano i uz najviši stepen odgovornosti. Do sada je urađeno oko 10 km PP pojaseva, a u planu je da se uradi još 15 km na raznim lokacijama OS BiH.

Pored ovih radova, Inžinjerijski bataljon/ Brigade taktičke podrške OS BiH će u skoroj budućnosti izvršiti izviđanja na lokacijama Butmir, Pazarić, Han Pijesak i sva relejna čvorišta u sastavu OS BiH. Pred inžinjerijski bataljon se postavljaju i zadaci kao što su sanacija puteva, popravka objekata itd, a sve to u cilju inžinjerjske podrške jedinica iz sastava OS BiH,što može poslužiti i kao metod obučavanja i kondiciranja u individualnim i kolektivnim vještinama pripadnika inžinjerijskog bataljona brigade taktičke podrške radi održavanja nivoa spremnosti.

6 FOTO GALERIJA