Vijesti

Saradnja sa lokalnom zajednicom u 2014.





1.      Angažiranje pripadnika OS BiH

Tokom 2014. zaprimljeno 192 zahtjeva za angažiranje pripadnika OS BiH, a najčešći zahtjevi od strane civilnih struktura su angažiranje jedinice za odavanje počasti (119 zahtjeva) prilikom protokolarnih aktivnosti obilježavanja godišnjica, sahrana/dzenaza i drugih događaja, kao i angažiranje Vojnog orkestra OS BiH (47 zahtjeva na obilježavanjima značajnih datuma, učešća na manifestacijama i kulturnim događajima. Takođe je značajan broj zahtjeva (86) za angažiranje pripadnika OS BiH na zadacima pripreme i podjele obroka prilikom raznih događaja, godišnjica i manifestacija, dok se ostali zahtjevi odnose na angažiranje vozača na motornim vozilima, inžinjerijskim mašinama, angažiranje pilota, angažiranje pripadnika vojne policije, ljudstva za pomoć pri polaganju vijenaca, podizanju šatora i slično. Svako angažiranje pripadnika OS BiH je bilo na nekomercijalnoj osnovi.


2.      Ustupanje MTS-a OS BiH

Tokom 2014. godine zaprimljen je 141 zahtjev za ustupanje MTS-a OS BiH, a najviše zahtjeva (76) je bilo za ustupanje šatora za razne prigode, ustupanje poljskih kuhinja ili KTB-a u kasarnama (61), te ustupanje motornih vozila za razne potrebe, ustupanje kreveta sa posteljinom, te stolova i stolica, pribora za jelo, agregata, razglasa, cisterni za vodu i ostale opreme kojom raspolažu OS BiH a za potrebe održavanja raznih manifestacija, kulturnih i vjerskih aktivnosti. Takođe su za tri streljačka kluba iz BiH ustupljene zračne puške za održavanje treninga članova klubova.


3.      Korištenje prostora i terena OS BiH

Tokom 2014. zaprimljeno 75 zahtjeva za korištenje prostora i terena OS BiH, od čega 28 zahtjeva za godišnje korištenje sportskih i drugih terena OS BiH tokom cijele kalendarske godine. Najvećim dijelom to je za potrebe treniranja nogometnih/fudbalskih klubova, a 28 klubova svoje stalne trenige izvodi na terenima u Banjaluci, Travniku i Bijeljini. Tu je i ustupanje terena za druge sportske klubove i kulturno-umjetnička društva u Banjaluci, Derventi, Čapljini i Bijeljini. Sportski tereni se također ustupaju školama i visokoškolskim ustanovama u Travniku i Banjaluci za treniranje i kao podrška pri organiziranju sportskih i drugih susreta, a u avgustu 2014. u kasarni u Bihaću održani su sportski susreti ratnih vojnih invalida F BiH. Takođe je pružena podrška Ministarstvu porodice, omladine i sporta Republike Srpske za organiziranje volonterskog kampa za pomoć prilikom saniranja poplava u Doboju, te MUP-u RS i MUP-u USK za smještaj jedinica policije na lokacijama OS BiH, dok je dio kasarne u Bijeljini ustupljen Civilnoj zaštiti za smještaj opreme. Ustupanje prostora i terena OS BiH je na nekomercijalnoj osnovi.


4.      Pristup lokacijama OS BiH

Tokom 2014. zaprimljena su 32 zahtjeva za pristup lokacijama OS BiH, a najčešći zahtjevi su posjeta lokacijama povodom obilježavanja godišnjica.


5.      Korištenje resursa Doma OS BiH

Tokom godine zaprimljeno je 57 zahtjeva za korištenje resursa Doma OS BiH u Sarajevu, a najviše potreba je bilo za prostorom (sale, restoran). Nije zanemarljiv ni angažman osoblja Doma OS BiH za potrebe priprema koktela, prijema i slično, kao i tehnike (razglas, video-projektor). Uz podršku manifestacijama kao što su „Sarajevska zima“, „Sarajevski film festival“, „Sarajevske večeri muzike“, ostvarena je suradnja i realizirane aktivnosti humanitarnog i zabavnog karaktera sa raznim udruženjima, muzičkim školama i Muzičkom akademijom iz Sarajeva, a dio aktivnosti je bio podrška aktivnostima ambasada stranih zemalja u Bosni i Hercegovini. Sve aktivnosti su izvedene na nekomercijalnoj osnovi, dakle, ustupanje svih resursa za sve korisnike je bilo potpuno besplatno.


6.      Posjete objektu D-0 u Konjicu

Ukupno je zaprimljeno 77 zahtjeva za posjete ovom objektu, a radi se o ambasadama, udruženjima građana, članovima preduzeća i javnih ustanova u BiH. Posjetiocima ovom objektu na raspolaganju je stručno lice iz sastava OS BiH čiji zadatak je da ih upoznao sa historijatom i namjenom objekta, tzv. Titovog bunkera u Konjicu. Iako svaki ulazak u objekat dovodi do izdataka, prije svega utroška električne energije za pokretanje cijelog sistema objekta, sve posjete su bile na nekomercijalnoj osnovi.