Vijesti

Ceremonija početka obuke 21. klase kandidata na osnovnoj vojničkoj obuci u Centru za osnovnu obuku Pazarić


U Centru za osnovnu obuku Komande za obuku i doktrinu u Pazariću, 18.10.2018. godine održana je svečana ceremonija u povodu početka osnovne vojničke obuke kandidata 21. klase za prijem u vojnu službu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Kandidatima na obuci 21. klase tokom svečane ceremonije su se obratili komandant Centra za osnovnu obuku pukovnik Jasmin Ganić, te glavni podoficir KOiD-a zastavnik I klase Esmer Đonko.

U svom obraćanju pukovnik Jasmin Ganić nakon uvodnih riječi dobrodošlice naveo je da su kandidati za vrijeme jedanaestosedmičnog procesa obuke dužni postići i savladati mnogobrojne prepreke da bi došli do sljedećih ciljeva:

- Steći vještine, znanja i osobine kojima će doprinijeti izvršenju misije jedinice u kojoj će se nalaziti,

- Shvatiti važnost timskog rada i razviti sposobnost za učinkovit rad kao dio tima u stresnim situacijama,

- Razviti najviši nivo individualne odgovornosti, samodiscipline i samopoštovanja, što uključuje i poštovanje prema drugima.

- Ispuniti kvalifikacijske zahtjeve i postignuti zadate norme i standarde na obuci,

- I na kraju da se izgradite u snažne ličnosti s razvijenim osobinama izdržljivosti, snage i snalažljivosti.

Pukovnik Ganić je naglasio još da Centar za osnovnu obuku ozbiljno shvaća svoju ulogu i obavezu te da će sigurno ustrajati u tome da kandidate obuče za profesionalnu vojnu službu i da ih pošalju spremne na izvršavanje vojničkih zadataka i obaveza u komande i jedinice OS BiH.

Glavni podoficir KOiD–a zastavnik I klase Esmer Đonko pohvalio je spremnost i odlučnost kandidata na vojnički poziv i vojničku službu. Istakao je da od svih kandidata očekuje nesebično zalaganje i velika odricanja pri dostizanju potrebnih standarda. Đonko je dodao još da će kandidati tijekom obuke imati podršku veoma obučenih i iskusnih starješina koji će im pomoći ka ostvarenju cilja a to je potpisivanje ugovora i stupanje u profesionalnu vojnu službu. Na kraju poželio je svako dobro, vojničku sreću i čestitao početak vojničke obuke kandidatima.

Osnovnu vojničku obuku u okviru 21. klase će pohađati 194 kandidata od čega je 27 pripadnica ženskog pola, nakon čega će, oni koji uspješno dostignu postavljene standarde, potpisati ugovor o vojnoj službi te će biti raspoređeni u komande i jedinice Oružanih snaga BiH na službu i dalje usavršavanje u službi.

6 FOTO GALERIJA