Vijesti

Završetak realizacije “Kursa operatora za čišćenje i tehničko izviđanje površine sa zaostalom kasetnom municijom“

U Centru za protivminsko djelovanje i uništavanje NUS-a, na lokaciji kasarne „Rajlovac OS BiH“ 19.04.2019. godine, završena je realizacija obuke iz oblasti humanitarnog deminiranja kurs „Operatora za čišćenje i tehničko izviđanje površine sa zaostalom kasetnom municijom“.

Realizacija kursa odvijala se skladu sa odobrenim Planom i programom obuke kroz 40 nastavnih sati, u vremenskom periodu od 15.  do 19.04.2019. godine.

Kurs je pohađalo 23 polaznika, od čega iz sastava Deminerskog bataljona/brTP 20 pripadnika i tri polaznika ispred Centra za uklanjanje mina u BiH (BH MAC). Ocjenjivanje polaznika kursa vršilo se kroz pismene i praktične testove provjere znanja. Kroz testove polaznici kursa su morali zadovoljiti zadane standarde.

Cilj realizacije navedenog kursa jeste upoznavanje polaznika kursa sa opremom i sredstvima za detekciju površina kontaminiranih kasetnom municijom, obučiti polaznike za samostalno izvođenje tehničkih i sigurnosnih procedura čišćenja i tehničkog izviđanja površina kontaminiranih neeksplodiranom kasetnom municijom prema zahtjevima Standarda za uklanjanje mina i NUS-a BiH.

Na ceremoniji zatvaranja kursa i dodjele uvjerenja, polaznicima kursa u ime komandanta Centra za protivminsko djelovanje i uništavanje NUS-a, obratio se načelnik Odjeljenja za podršku major Dejan Blagovčanin, koji je polaznicima čestitao na uspješno završenoj obuci. On je kroz svoje izlaganje istakao značaj uspješne realizacije kursa koji se realizovao s ciljem obučavanja personala koji će ubuduće dati doprinos u obilježavanju i uklanjanju neeksplodirane kasetne municije kako bi se smanjila opasnost za potencijalne korisnike sumnjive površine od neeksplodirane kasetne municije.

2 FOTO GALERIJA