Vijesti

Uspješno realizovan Kurs za vođe deminerskih timova/odjeljenja


U Centru za protivminsko djelovanje i uništavanje NUS-a (u daljem tekstu Centar), na lokaciji kasarne „Rajlovac“, u vremenskom periodu od 22.03. do 02.04.2021. godine realizovan je Kurs za vođe deminerskih timova/odjeljenja.

Obuku su pored pripadnika deminerskog bataljona pohađali i pripadnici BHMAC-a, Civilne zaštite Republike srpske i NVO "In demining". Kurs је usmјеrеn оbuku budućih vođa deminerskih odjeljnja u sklаdu prоpisаnim stаndаrdimа i procedurama definisanim Zakonom o deminiranju u Bosni i Hercegovini, Zakonom o odbrani Bosne i Hercegovine, Standardima za uklanjanje mina i NUS-a u BiH, Dio 1. Obuka, OTP 7-0 Doktrina obuke OS BiH i dokumenta Politika obuke i vojne edukacije u OS BiH.

Kurs je rеаlizovan kroz predavanja i  prezentaciju naučenih lekcija u dosadašnjem procesu  provođenja protivminskih akcija kao i izvođenjem praktičnih vježbi koje su usmjerene na mjesto i ulogu vođe deminerskog tima/odjeljenja u procesu protivminskog djelovanja. Potrebno je isti da je nastavljena saradnja u obuci sa BHMAC i drugim vladinim i nevladinim organizacijama koji su imali i svoje pripadnike na navedenom kursu.

Tokom realizacije kursa polaznici obuke su pokazali zavidan nivo interesa za usvajanja novih znanja a što su kroz testiranja i praktične vježbe i demonstrirali. Kroz sistem učenja na daljinu (Learning Management System) polaznicima kursa je data mogućnost dodatnog učenja i proširivanja teoretskih znanja u protivminskim akcijama. Kurs se realizovao uz maksimalno poštivanje propisanih mjera u spriječavanju širenja virusa COVID-19.

Kurs je uspješno završilo 19 (devetnaest) polaznika i to: 12 (dvanaest) padnika deminerskog bataljona/brTP OS BiH, 3 (tri) pripadnika BHMAC-a, 1 (jedan) pripadnik RU CZ Republike srpske i 3 (tri) pripadnika NGO In demining.

6 FOTO GALERIJA