Vijesti

Uspješno završen CMD – Kurs u centru za PMD i uništavanje NUS-a


U Centru za protivminsko djelovanje i uništavanje NUS-a, na lokaciji kasarne „Rajlovac“, dana 12.11.2021. godine ozvaničen je završetak "Kursa EOD operatera za uklanjanje, neutralizaciju i uništavanje konvencionalne municije – CMD kurs''.

Kurs se realizovao u vremenskom periodu od 23.08. do 12.11.2021. godine. Obuku su pohađali pripadnici čete za uništavanje NUS-a (EOD četa)/deminerskog bataljona/brTP Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. CMD Kurs је usmјеrеn nа razvijanje znanja, vještina, i sposobnosti (KSA) potrebnih za sigurno i kvalitetno izvođenje EOD zadataka koji obuhvataju identifikaciju, upotrebu EOD alata, sigurno uklanjanje (RSP) i konačno uništenje konvencionalne municije. Kurs je proveden u skladu sa prоpisаnim stаndаrdimа i procedurama definisanim SOP-ovima za obuku iz oblasti uništavanja eksplozivnih sredstava, OTP 7-0 Doktrina obuke OS BiH i dokumenta Politika obuke i vojne edukacije u OS BiH. U realizaciji kursa korištene su metode predavanja i praktične vježbe i demonstracije.

Polaznici kursa imali su priliku slušati predavanja od vrsnih eksperata OSBiH u EOD oblasti koji su svoja znanja usavršavali na prestižnim EOD školama u Sjedinjenim Američkim Državama. Pored teoretskog dijela obuke, polaznici obuke su imali priliku da stečena znanja, kroz praktičnu obuku demonstriraju na poligonima za obuku korištenjem alata i procedura za neutralizaciju municije. Pored rezidentne metode nastave polaznicima obuke je omogućeno korištenje i sistema učenja na daljinu (Learning Management System) odnosno BAADLI platformu OS BiH koja je obuku i znanje unaprijedila na jedan veći nivo od dosadašnjeg.

Kurs je uspješno završilo 8 pripadnika čete za NUS (EOD čete)/deminerskog bataljona. Potrebno je napomenuti da je među polaznicima koji su uspješno završili CMD kurs i dvije žene, pripadnice čete za NUS/deminerskog bataljona. Ovo su prve žene EOD tehničari u Oružanim snaga Bosne i Hercegovine.

Kurs se realizuje uz maksimalno poštivanje propisanih mjera u sprečavanju širenja virusa SarsCoV-2.