Vijesti

Završetak osnovne podoficirske obuke i prijema u vojnu službu


Ceremonija povodom završetka osnovne podoficirske obuke za rukovaoce materijalnih sredstava i prijema u vojnu službu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine održana je 29.02.2024.godine u kasarni Rajlovac. 52 pripadnika od kojih dvije pripadnice OS BiH sa današnjim danom promovisani su u čin vodnika.

Na samom početku ceremonije obratio se komandant Centra za osnovnu obuku pukovnik Alem Kaplan i prisutne pozdravio u ime komandanta Komande za obuku i doktrinu i u svoje lično ime i poželio srdačnu dobrodošlicu na svečanost povodom završetka osnovne podoficirske obuke. Naglasio je važnost ulaganja u mlade ljude i u ljudske resurse te istakao važnost za razvoj i uspješnost Oružanih Snaga Bosne i Hercegovine.

U svom obraćanju se zahvalio pripadnicima Centra za osnovnu obuku, a posebno nadređenim komandama te istakao da bez njihove podrške ne bi mogli realizovati misiju, takođe se zahvalio komandantu lokacije brigadiru Faljiću, te komandantu Komande logistike, njegovim podređenim komandantima kao i komandantu br ZS i PZO odnosno komandantu blp i njihovim saradnicima uz čije instruktore je realizovan značajan dio teorijskih sadržaja obuke, te završne dvije sedmice praktične obuke. Na kraju pukovnik Kaplan je čestitao novim starješinama OS BiH i rekao da su zasluženo dobili činove te da časno služe svojoj domovini BiH i svim njenim građanima. ,,Ova ceremonija ispunjava me ponosom kada vidim u kolikom broju vojnici postaju podoficiri  nakon višegodišnjeg rada u OS BiH”, rekao je pukovnik Kaplan.

U ime komandanta Komande za podršku generala Reze i u svoje lično ime obratio se i pozdravio prisutne brigadir doktor Čajić zamjenik komandanta Komande za podršku za operacije. Na početku svog obraćanja rekao je da mu je čast da prisustvuje svečanom završetku osnovne podoficorske obuke na lokaciji kasarne “Rajlovac” i ukazao na značaj ove obuke za dalji anagažman i status u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine kandidata koji su uspješno završili obuku.

Podsjetio je kandidate da su samom preporukom komandanta izabrani kao najbolji što je istovremeno i obaveza i povjerenje i mogućnost da promjene kategoriju kako bi ostali u sastavu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Na kraju je istakao da su Oružane snage bogatije za 52 podoficira te je iskoristio priliku da im čestita na uspješno završenoj obuci i poželio uspjeh u profesionalnom i privatnom životu.

Na ceremoniji uručena je pohvala za najboljeg kandidata klase, vodnika Nermina Muhića, a pohvalu je uručio zamjenik komandanta Komande za podršku Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za operacije brigadir doktor Čajić i načelnik štaba Komande za obuku i doktrinu brigadir Simić. 

6 FOTO GALERIJA