Vijesti

U Centru za PMD i uništavanje NUS-a uspješno realizovan kurs za vođe deminerskih timova


U Centru za protivminsko djelovanje i uništavanje NUS-a, na lokaciji kasarne „Rajlovac“, u vremenskom periodu od 26.02. do 08.03.2024. godine uspješno je realizovan kurs za vođe deminerskih timova.

Kurs za vođe deminerskih timova је usmјеrеn nа оbuku budućih vođa timova u sklаdu sа prоpisаnim stаndаrdimа i procedurama definisanim Zakonom o deminiranju u BiH, Zakonom o odbrani BiH, Standardima za uklanjanje mina i NUS-a u BiH i ostalim dokumentima koji regulišu ovu oblast, a sve u skladu sa kalendarom glavnih događaja obuke KOiD za 2024. godinu.

U cilju adekvatne pripreme budućih vođa deminerskih timova za njihovo kvalitetno preuzimanje dužnosti sa većim stepenom odgovornosti u procesu deminiranja, kurs je rеаlizovan ne samo kroz predavanja, već i kroz iskustvo u procesu provođenja protivminskih akcija, a također i izvođenjem praktičnih vježbi koje su usmjerene na što kvalitetniju pripremu budućih lidera deminerskih timova.

Kurs je pohađalo i uspješno završilo 22 pripadnika Deminerskog bataljona / brTP Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Oni su tokom teoretske nastave i praktičnih vježbi pokazali izuzetno visok nivo zanteresovanosti za usvajanja novih znanja i vještina što su kroz testiranja i praktične vježbe i demonstrirali. 

2 FOTO GALERIJA