Vijesti

Uspješno realizovan kurs za deaktivaciju naoružanja


U Odsjeku za naoružanje i MIMES ( municija i minsko eksplozivna sredstva) Centra za profesionalni razvoj (CPR) na lokaciji kasarne „Travnik“ dana 15.03.2024. godine u Travniku uspejšno je realizovan kurs za deaktivaciju naoružanja.

Svečanoj ceremoniji završetka kursa, prisustvovali su pukovnik Alman Kasumović, načelnik Odjeljenja vojnih kurseva, potporučnik Meho Muratović, direktor kursa, kao i pripadnici EUFOR-a iz OS Norveške i Švajcarske, koji su organizovali ovaj kurs: OF-4 Geir Peter Novik, OF-3 Jarle Birkeli, OF-3 Tobias Schurch, OF-3 Hansjorg Ott i OR-7 Thomas Bruderer. Polaznicima se obratio pukovnik Alman Kasumović, koji je istakao da će ovaj kurs u dogledno vrijeme zaživjeti u punom kapacitetu i da će odgovoriti na sve obaveze koje se postave pred ovaj odsjek. Čestitao je polaznicima na uspješno završenom kursu, a kolegama iz EUFOR-a se zahvalio na vrlo kvalitetnoj organizaciji ove edukacije.

Pukovnik Geir Piter Novik se zahvalio polaznicima na veoma profesionalnom pristupu i zaželio im sreću u budućim aktivnostima. Deaktivacija naoružanja je proces onesposobljavanja komada malog i lakog naoružanja, a isti se vrši u svrhe nemogućnosti daljnje upotrebe, preprodaje i korištenja u nelegalne svrhe. Sam proces deaktivacije se provodi  po Uredbi EU 2018/337, ista propisuje sam proces onesposobljavanja i korake koji su potrebni za svaku vrstu naoružanja.

Kurs je trajao od 11.03 – 15.03. 2024. godine, a završilo ga je 16 polaznika među kojima su pored pripadnika OS BiH bili i pripadnici policijskih i civilnih struktura Bosne i Hercegovine.

8 FOTO GALERIJA