Vijesti

Realizovan kurs za operatera deminerskih mašina za pripremu površine


U Centru za protivminsko djelovanje i uništavanje NUS-a, na lokaciji kasarne „Rajlovac“, u vremenskom periodu od 04.03. do 12.03.2024. godine uspješno je realizovan kurs za operatera deminerskih mašina za pripremu površine.

Kurs za vođe deminerskih timova је usmјеrеn nа izvođenje praktičnih sadržaja tehničkih i sigurnosnih procedura rada na deminerskim mašinama, na pripremi površine s ciljem razvijanja znanja, vještina i sposobnosti definisanih minimalnim zahtjevima Standarda BiH. Obuka se izvodila u sklаdu sа prоpisаnim stаndаrdimа i procedurama definisanim Zakonom o deminiranju u BiH, Zakonom o odbrani BiH, Standardima za uklanjanje mina i NUS-a u BiH i ostalim dokumentima koji regulišu ovu oblast, a sve u skladu sa kalendarom glavnih događaja obuke KOiD za 2024. godinu.

U cilju adekvatne pripreme budućih operatera deminerskih mašina za pripremu površine za njihovo kvalitetno preuzimanje dužnosti sa većim stepenom odgovornosti u procesu deminiranja, kurs je rеаlizovan ne samo kroz predavanja, već i kroz iskustvo u procesu provođenja protivminskih akcija, a također i izvođenjem praktičnih vježbi koje su usmjerene na što kvalitetniju pripremu operatera deminerskih mašina. Tokom realizacije praktične obuke korištene su deminerske mašine tipa MH-05 i DIGGER D-250 iz sastava dembat/brTP OS BiH.

Kurs je pohađalo i uspješno završilo petnaest pripadnika Deminerskog bataljona / brTP Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Oni su tokom teoretske nastave i praktičnih vježbi pokazali izuzetno visok nivo zanteresovanosti za usvajanja novih znanja i vještina, što su kroz testiranja i praktične vježbe i demonstrirali. 

3 FOTO GALERIJA