Vijesti

U Centru za PMD i uništavanje NUS uspješno realizovan kurs izviđača eksplozivnih sredstava - EOR


U Centru za protivminsko djelovanje i uništavanje NUS, na lokaciji kasarne „Rajlovac“ Sarajevo, u vremenskom periodu od 04.03. do 15.03.2024. godine uspješno je realizovan kurs izviđača eksplozivnih sredstava - EOR.

Kurs izviđača eksplozivnih sredstava је usmјеrеn nа razvijanje znanja, vještine i sposobnosti potrebne za bezbjedno i kvalitetno izvođenje EOR zadataka što uključuje otkrivanje, lociranje, početnu identifikaciju, potvrđivanje, označavanje i izvještavanje o nastaloj prijetnji od eksplozivnih sredstava. Izvođenje praktičnih sadržaja tehničkih i sigurnosnih procedura rada na identifikaciji opasnosti od eksplozivnih sredstava s ciljem razvijanja znanja, vještina i sposobnosti definisanih minimalnim zahtjevima Standarda BiH. Obuku se izvodila u sklаdu sа prоpisаnim stаndаrdimа i procedurama definisanim Zakonom o deminiranju u BiH, Zakonom o odbrani BiH, Standardima za otkrivanje i uklanjanje mina i NUS u BiH.

Ovaj, veoma bitan kurs u karijeri jednog pripadnika OS BiH, kao i ostalih državnih službenika, pohađali su ne samo pripadnici OS BiH nego i pripadnici policijskih struktura MUP Republike Srpske, koji su svojim zalaganjem i radom stekli uslove da preuzmu odgovornost kod uočavanja eksplozivnih sredsava kao osnovne i jedne od ključnih stavki u samom procesu deminiranja.

Kurs je pohađalo i uspješno završilo dvadeset i četiri polaznika od čega je  četrnaest pripadnika iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i deset pripadnika iz sastava MUP-a Republike Srpske. Oni su tokom teoretske nastave i praktičnih vježbi pokazali izuzetno visok nivo zanteresovanosti za usvajanja novih znanja i vještina, što su kroz testiranja i praktične vježbe i demonstrovali. 

5 FOTO GALERIJA