Vijesti

Završetak osnovne podoficirske obuke klasa 13


Ceremonija završetka osnovne podificirske obuke klasa 13 realizovana je danas 26.04.2024. godine u Centru za profesionalni razvoj (CPR) na lokaciji kasarne „Travnik“ u Travniku.

Svečanoj ceremoniji završetka osnovne podoficirske obuke prisustvovali su pomoćnik ministra za upravljanje personalom, gospodin Sead Muratović, zamjenik načelnika zajedničkog štaba za operacije brigadni general, Tomo Kolenda, šef odsjeka sektora za upravljanje personalom gospodin Enes Hadrović, načelnik uprave J1 pukovnik Samir Pandur, komandant komande za obuku i doktrinu(KOiD) brigadir Toni Mišić, načelnik KOiD-e brigadir Slobodan Simić, načelnik CPR-a pukovnik Robert Visković, glavni narednik KOiD-a zastavnik I klase Esmer Đonko, glavni narednik 6.pbr zastavnik I klase Darko Savić i glavni narednik PVO i VS zastavnik I klase Saša Vucelja.

Nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine na prisutnima se obratio brigadir Toni Mišić

„Polaznici i polaznice , čestitam vam na uspješno završenoj obuci. Temeljna dočasnička obuka je druga najzahtjevnija institucionalna  karijerna obuka s kojom ste se susreli u OS BiH. Od prvoga dana kada dođete na vaše dužnosti više nećete biti vođeni nego postajete vođe, i moj savjet vam je da prvenstveno ostanete ljudi i da se prema podređenima ponašate onako kako bi voljeli i željeli da se vaši nadređeni ponašaju prema vama. Drage obitelji naših polaznika i polaznica trebate biti ponosni na svoje članove koji danas postaju dočasnici.U konačnici još jednom čestitam vam na završenoj obuci i prijemu u dočasnički kor Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.“

Na kraju se polaznicima general Tomo Kolenda

„Dočasnici i dočasnice, cijenjeni i poštovani roditelji i obitelji naših polaznika, trinaestog naraštaja temeljne dočasničke obuke zadovoljstvo mi je pozdraviti vas u ime Zajedničkog stožera, načelnika zajedničkog stožera i naravno u svoje osobno ime. Čestitam vam na uspješno završenoj obuci, a takođe čestitam osoblju ZOiD-a i instruktorima koji su vas proveli kroz ovih 12 sedmica dočasničke obuke. Nakon što ste osjetili vojnički život u vašim postrojbama  i na različitim dužnostima ,susreli se sa mnogo izazova i odricanja danas krećete u novo poglavlje vaše profesionalne karijere i u novo poglavlje vaših života. Nastavite sa učenjem , budite uporni , a Oružane snage daju vam mogućnost  da se razvijate  u karijernim, funkcionalnim , specijalističkim  i jezičkim  edukacijama. Vrijeme  koje budete provodili  u svojim postrojbama , sa svojim podređenima i kolegama iskoristite  da prenesete naučeno tijekom ove obuke  u Centru za profesionalni razvoj. Imate čast i privilegiju biti dočasnici, ali znajte imate i odgovornost koju ne možete delegirati nikome , ona je samo vaša.  Sretno i živjeli.“

Osnovnu podoficirsku obuku uspješno je završilo 72 kandidata i osam kandidatkinja, a najbolji polaznik 13 klase osnovne podoficirske obuke je vodnik Vladan Vuković.

7 FOTO GALERIJA