Govori

Obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića na svečanom postrojavanju komandi i jedinica povodom 10 godišnjice formiranja Oružanih snaga BiH


Obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH

dr. Dragana Čovića na svečanom postrojavanju

komandi i jedinica Oružanih snaga BiH

 

Kasarna “Rajlovac OS BiH“, Sarajevo, 01.12.2015.

 

Uvažene kolege, predsjednici Izetbegović i Ivanić, načelniče Jeleč, ministrice Pendeš, gospodo generali, oficiri, podoficiri, vojnici, dragi prijatelji, uvaženi gosti. 

Prije svega, u ime tri člana Predsjedništva BiH, od srca vam čestitam desetu godišnjicu Oružanih snaga BiH. Ponosni smo da vas imamo, i vi ste najbolji primjer onog što smo uspjeli uraditi u jednom još nesavršenom društvu, kakva je danas Bosna i Hercegovina, ali koja ima vrlo jasan put kad je u pitanju naše nastojanje da postanemo članica Europske unije i NATO saveza. Uspješno smo reformisali Oružane snage u Bosni i Hercegovini, i to na poseban način ističemo: ujedinili smo sve ono što danas treba ujediniti u Bosni i Hercegovini, napravili modernu oružanu silu koja može odgovoriti na sve zahtjeve koji stoje pred njom kad je u pitanju teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, kao i pružanje pomoći građanima Bosne i Hercegovine u svim prilikama i djelovanje u mirovnim misijama širom svijeta. 

Danas smo svjedoci da na globalnom planu u osnovi imamo tri elementa oko kojih se okuplja sve ono što danas želi upravljati modernim svijetom. Ovih dana, u Parizu je vođena rasprava o klimatskim promjenama. Na isti se način posljednjih godina u epicentar naših interesa stavlja pitanje gladi i siromaštva u svijetu, jer je procjena da dva posto najimućniji u svijetu upravljaju sa glavninom materijalnih sredstava. Treći pravac je problem sigurnosti u svijetu koji se na najprikladniji način može oslikati kroz val migranata koji prolaze ne tako daleko od Bosne i Hercegovine. Možemo to posmatrati i na način da se sva tri elementa našeg modernog funkcionisanja na ovoj planeti međusobno prožimaju kao takvi. Naš zadatak u Bosni i Hercegovini je da sve elemente funkcionisanja našeg društva, a koje iziskuje stalne promjene, uskladimo sa svim ostalim elementima našeg funkcioniranja na način kako smo to uspjeli sa Oružanim snagama. 

Ja sam siguran da ćemo u tome uspjeti bez obzira na sva iskušenja koja imamo, jer će nas upravo ta iskušenja voditi naprijed u potrebi da pravosudno uredimo Bosnu i Hercegovinu kako bi postali uistinu pravna država, kao i da je na isti način ekonomski i socijalno stabilizujemo na našem putu ka euroatlantskim integracijama. Upravo, s te strane sam uvjeren da ćemo u vrlo kratkom vremenu kredibilno aplicirati za članstvo u Europskoj uniji, kao što želim i vjerujem da će u šestom mjesecu naredne godine vijeće ministara NATO saveza otvoriti jedan novi korak MAP-a, akcijskog plana priključenja NATO savezu. 

Koliko god izgledalo da smo daleko od toga, ja sam uvjeren da je to naš jedini put koji nema alternativu. I upravo vi ste tomu dali najviši doprinos. Zbog toga jedno veliko hvala za odricanje koje činite, kao i za sve ono što ste pokazali prezentujući Bosnu i Hercegovinu u mirovnim operacijama širom svijeta. Kao što danas obilježavamo našu desetogodišnjicu, možemo govoriti i o petnaest godina našeg učešća u mirovnim misijama po svijetu. Sjetite se mirovnih misija od Etiopije, pa sve do Konga i Malija, gdje su hiljade vas učestvovale i na pravi način prezentovale ono što ste vi danas: moderna oružana sila koja zajedno sa svim partnerima na pravi način prezentuje našu domovinu, i štiti sigurnost svih onih koji zajedno s vama u njima učestvuju.

Ono što me posebno veseli je prisustvo dama u vašim jedinicama. Ovo posebno ističem jer su 34 dame u Oružanim snagama BiH, u raznim mirovnim misijama širom svijeta, na jedan poseban način štitile prava onih koji su najugroženiji u tim područjima, a to su upravo žene i djeca. 

U tom smislu želim da se i dalje edukujete, obrazujete, i osposobljavate. Siguran sam da ćemo na ovom našem putu ka aktiviranju MAP-a, kroz neko određeno vrijeme, napraviti sve ono što trebamo, kao Oružane snage Bosne i Hercegovine, da bismo postali članica NATO saveza. Ministarstvo odbrane tu mora mnogo više učiniti. Standardi NATO saveza definišu da se dva posto bruto nacionalnog dohotka izdvaja za Oružane snage. Mi smo danas ispod jedan posto.

Živimo u teškom ekonomskom i socijalnom trenutku, ali jednostavno moramo razumjeti da komponentu Oružanih snaga BiH moramo prilagoditi tim standardima. Zbog toga vam jedno veliko hvala, jer znam u kakvim teškim uslovima radite tako odgovoran posao,u kojem su ovih dana dvojica među vama dali svoje živote. Izloženi ste prema svima i pitanje je da li smo uredili zakonodavstvo BiH da vas zaštitimo do kraja, i to je naša obaveza. S druge strane, vi ste vojnici, podoficiri, oficiri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i morate biti spremni na sva iskušenja. 

Duboko sam uvjeren da ono što danas radimo u Bosni i Hercegovini nema alternative. Mi ćemo sa svoje strane učiniti sve da naš put već u narednoj godini pošalje vrlo jasnu poruku da transformaciju svakog drugog segmenta života u Bosni i Hercegovini uradimo na način kako smo to uspjeli prije deset godina s Oružanim snagama Bosne i Hercegovine. 

Ja vas pozivam, sve generale, komandante, oficire, podoficire, i vas vojnike, da budete na tragu onih vaših zakletvi koje ste dali u očuvanju materijalnih vrijednosti našeg teritorija, suvereniteta domovine Bosne i Hercegovine, kao i da pružite sve što je u vašoj moći da pomognete onima koji su ugroženi u prilikama kakve smo imali u proteklom vremenu. Sjetite se samo prošle godine i vašeg nemjerljivog doprinosa kada smo imali poplave u Bosni i Hercegovini. Uvjeren sam da smo na pravom putu i da će nam naši strani partneri, koji su danas ovdje prisutni, i dalje pomagati na putu vašeg daljnjeg osposobljavanja, da postanete i ostanete istinski ponos Bosne i Hercegovine, i svih nas.

Još jednom, uvaženi vojnici, podoficiri, oficiri, od srca vam čestitam desetu godišnjicu Oružanih snaga BiH.

Svako vam dobro i živjeli.