Vijesti

Oružane snage BiH nastavile projekat jezičkog osposoblјavanja


U Odjelјenju stranih jezika /OSJ/ Centra za profesionalni razvoj /CPR/, 7. decembra 2018. godine, upriličen je završetak svih nivoa kurseva engleskog jezika na četiri lokacije (Rajlovac, Banjaluka, Čaplјina i Tuzla) i završetak kondiciranja turskog jezika u Rajlovcu.

Oružane snage BiH posebnu pažnju posvećuju jezičkom osposoblјavanju svojih pripadnika, u čemu je godina na izmaku bila vrlo uspješna. Engleski jezik su kroz početni, niži srednji, srednji, viši srednji i napredni kurs, završila 153 polaznika (Rajlovac 72, Banjaluka 49, Tuzla 16, Čaplјina 16). Dok je kondiciranje turskog jezika završilo 13 kandidata.

Načelnik OSJ, pukovnik Kemal Sulјević, naglasio je značaj jezičkog osposoblјavanja radi ličnog razvoja pojedinaca, što u konačnici doprinosi reprezentativnom predstavlјanju OS BiH u inostranstvu i mogućnost funkcionisanja u sistemima gdje je potreban engleski, a i drugi jezici. On je kazao da od pripadnika OS BiH, koji su završili kurseve, očekuje da individualnim radom doprinesu dalјem razvoju.

Uz čestitke kandidatima na postignutim rezultatima i završenim kursevima, komandant CPR pukovnik Hazrudin Hasagić, poručio je polaznicima da se jezik uvijek uči i usavršava i da je ovo samo početak njihovog jezičkog obrazovanja. On je najavio da će sljedeće godine, po prvi put, biti organizovano polaganje STANAG-a iz turskog jezika. Poručio je pripadnicima koji su učili turski jezik da nastave individualno raditi kako bi postigli tražene standarde. Na kraju je svima poželio srećne nadolazeće praznike i uspjeh u privatnom i poslovnom životu.

Osim pripadnika OS BiH, kurseve engleskog jezika u OSJ CPR završili su i predstavnici policijskih struktura, kako sa nivoa BiH, tako i sa nivoa entiteta.

8 FOTO GALERIJA