Vijesti

Angažovanje helikoptera za pripremu i obuku deklarisane jedinice 1/4.pbr za ocjenjivanje NEL-2 po OCC E&F konceptu


Pripadnici 2.HS brigade ZS i PZO 18.09.2017. godine, izvršili su obuku s pripadnicima deklarisane jedinice iz sastava 4. pbr . Obuka je izvršena u cilju upotrebe helikoptera za pripremu i obuku deklarisane jedinice 1/4.pbr za ocjenjivanje NEL-2 po OCC E&F konceptu, a sastojala se iz teoretskog i praktičnog dijela.

Teoretski dio nastave je održavan na lokaciji kasarne „Ante Bruno Bušić“ u Livnu, a nakon teoretske slijedila je praktična obuka na helikopteru Mi-8MTV, gdje su pripadnici deklarisane jedinice 1/4.pbr uvježbavali procedure sigurnog prilaza/udaljavanja, brzog ukrcavanja/iskrcavanja u/iz helikoptera (desantiranje), helikopterskog prijevoza, komunikacija znakovima-signalima („Marshelling“), vertikalnog transporta, zatim MEDEVAC procedura i na kraju transport zračnim putem.

Za potrebe ovog zadataka utrošeno je 2,2 sati resursa helikoptera pri čemu je 10 pripadnika deklarisane jedinice 1/4.pbr za ocjenjivanje NEL-2 po OCC E&F konceptu uspješno završilo i praktičnu obuku iz pomenutih tema.

Praktična obuka na helikopteru je neophodna za sigurno izvršavanje zadataka helikopterskog transporta pješadijskih jedinica, kako bi se izbjegli slučajevi stradanja od lopatica rotora, a koja se najčešće dešavaju pri nepravilnom prilazu/udaljavanju ili izlazu/ulazu u/iz helikoptera.

5 FOTO GALERIJA