Vijesti

Posjeta komandanta EUFOR-a u BiH jedinicama iz sastava br ZS i PZO lociranim u kasarni „Rajlovac OS BiH“


2. Helikopterski skvadron i bataljon letačke podrške br ZS i PZO su 19.09.2017.godine, na lokaciji kasarne „Rajlovac“ Sarajevo, od 15.00 – 16.00 sati, realizovali prihvat posjete komandanta EUFOR-a u BiH generalmajora Antona Waldnera s pratnjom.

Svrha posjete bila je upoznavanje s jedinicama, uslovima života i rada, kao i s dužnostima, obavezama i osposobljenošću jedinice za izvršavanje zadataka. Komandant 2.HS-a major Stjepan Brakić je prisutne zvanice upoznao s osposobljenošću jedinice za izvršavanje misija gašenje požara, MEDEVAC i STS-a, s posebnim osvrtom na učešće jedinica iz sastava br ZS i PZO u akcijama pomoći civilnim strukturama vlasti u aktivnostima gašenja požara. Prisutne zvanice su u pratnji k-danta 2. HS obišli hangare i helikoptere iz sastava 2. HS-a i bLP-a br ZS i PZO, a ovom prilikom generalmajor Anton Waldner iskazao je zadovoljstvo učinjenim, te čestitao komandantima na izuzetnom doprinosu i učešću njihovih pripadnika u akcijama gašenja požara.

Tokom posjete razgovaralo se i o problemima i poteškoćama s kojim se jedinice 2.HS-a i bLP-a susreću u svom radu, stanju helikopterskih resursa, ali i problemima s održavanjem i kontinuiranom nabavkom rezervnih dijelova.

Pored predstavnika domaćina iz sastava 2.HS-a i bLP-a, navedenim aktivnostima prisustvovali su i predstavnik EUFOR-a u BiH, dok je brigadir Amir Čorbo, komandant br TP, prisustvovao u svojstvu komandanta lokacije.

3 FOTO GALERIJA