Vijesti

Realizacija kursa “Air Surveillance Operations Center Staff”


U skladu sa M2M (Mil-to-Mil) Planom događaja obuke za 2017. godinu, Zajednički štab OS BiH, u saradnji sa predstavnicima Kancelarije za odbrambenu saradnju (ODC) delegacije SAD-a u BiH i pripadnika američkih zrakoplovnih snaga za Evropu (USAFE), realizovali su kurs pod nazivom Air Surveillance Operations Center Staff.

Kurs je realizovan uz angažman pripadnika USAFE iz baze Ramštajn, Nјemačka, uz prisustvo 15 pripadnika OS BiH na lokaciji kasarne ''Kozara'' Banjaluka u periodu od 5. do 7.12.2017. godine.

Na početku kursa, pripadnici batalјona zračnog osmatranja i javlјanja (ZOJ) su prezentovali trenutno stanje u sistemu ZOJ u OS BiH.

Tokom trajanja kursa od strane pripadnika USAFE, izvršena je prezentacija organizacije operativnih centara različitih nivoa po sistemu kako se to radi u zračnim snagama vojske SAD-a, prezentacija strukture unutar operativnih centara, kao i civilno-vojna saradnja koja je neophodna u uspješnom kontrolisanju situacije u zračnom prostoru.

Zahvalјujući izuzetno profesionalnom angažmanu članova USAFE i polaznika kursa, zacrtani cilјevi su ispunjeni, a što je najbitnije, postavlјeni su temelјi za buduću saradnju sa pripadnicima vojske SAD-a i drugim partnerskim zemlјama u oblasti kontrole zračnog prostora. Usvojena su nova znanja, ali i prezentovane sposobnosti naših pripadnika u svim segmentima kontrole zračnog prostora.

Povodom završetka kursa, svim učesnicima se obratio pukovnik Janko Petrušić ispred brigade ZS i PZO, te se zahvalio na trudu i angažmanu, nakon čega je razmijenio adekvatne poklone sa pripadnicima USAFE.