Vijesti

Angažovanje resursa 2.HS-a brZS i PZO povodom obilježavanja 23. godišnjice genocida nad bošnjacima Srebrenice


2. Helikopterski skvadron brZS i PZO bio je aktivno angažovan u podršci obilježavanja 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima "SZ UN-a Srebrenica".

Angažman 2. helikopterskog skvadrona pored redovnih zadataka, MEDEVAC dežurstvo u periodu od 08. - 10.07.2018. godine radi eventualne medicinske evakuacije povrijeđenih i iznemoglih učesnika "Marš mira 2018" i MEDEVAC dežurstvo 11.07.2018. godine tokom dženaze identificiranih žrtava genocida nad bošnjacima "SZ UN-a Srebrenica", uključivao je i cjelokupnu organizaciju zračnog prostora, upravljanje zračnim prostorom i podršku zrakoplovnim operacijama u rezervisanoj zoni Srebrenica.

2. Helikopterski skvadron je tokom izvršenja ovih zadataka angažovao sljedeće resurse:

U periodu od 08.-10.07.2018. godine angažovan je jedan helikopter UH-1H, stacioniran u rejonu Konjević Polja, za potrebe medicinske evakuacije povrijeđenih i iznemoglih učesnika "Marš mira 2018".

11.07.2018. godine angažovan je jedan helikopter UH-1H, stacioniran na stadionu Bratstvo u Bratuncu radi MEDEVAC dežurstva tokom dženaze identificiranih žrtava genocida nad Bošnjacima "SZ UN-a Srebrenica",

Jedan helikopter Mi-8 MTV i jedan helikopter UH-1H, zajedno sa posadama i drugim neophodnim ljudstvom su se nalazili u pripravnosti.

11.07.2018. godine 2. HS je obezbjedio dovoljan broj kontrolora letenja i maršalera na lokaciji stadiona Bratunac za podršku ovih aktivnosti. Organizovano je uspostavljanje kontrole nad zračnim prostorom rezervisane zone Srebrenica i lokacija za prijem helikoptera u 07:00 sati sve do 15:20 sati 11.07.2018. godine kada je zadnji helikopter napustio stadion u Bratuncu.

Upravljanje zračnim prostorom unutar rezervisane zone Srebrenica, povodom obilježavanja 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima "SZ UN-a Srebrenice", je bio jedan veliki izazov na koji su pripadnici 2.HS brZS i PZO odgovorili na stručan i odgovoran način, bez primjedbe od organizatora kao i samih učesnika u letenju. Ovim su još jednom pokazali profesionalizam i spremnost da odgovore povjerenom zadatku.

3 FOTO GALERIJA