Vijesti

Zrakoplovna podrška EYOF 2019


Glavni grad Bosne i Hercegovine će ponovo biti centar zbivanja u Europi. Europski omladinski olimpijski festival „EYOF 2019“ će se održati u periodu od 09. do 16.02.2019. godine na olimpijskim planinama Bjelašnica, Jahorina i Igman, a domaćini ovog festivala su Grad Sarajevo i Istočno Sarajevo.

Kako bi se ispoštovale sve međunarodne norme te osigurala maksimalna sigurnost svih takmičara i ostalih učesnika festivala, za vrijeme trajanja „EYOF 2019“, angažovana je br ZS i PZO/OS BiH u cilju osiguranja medicinske evakuacije zračnim putem (MEZP).

2.HS br ZS i PZO će, u navedenom periodu, s jednim helikopterom UH-1H i četiri člana posade biti u aktivnoj pripravnosti za eventualno reagovanje u slučaju vanrednih situacija.

Helikopter i članovi posade će biti stacionirani u kasarni „Rajlovac OS BiH“ kako bi mogli u što kraćem roku izvršiti eventualnu MEZP.

Iz sastava 2.HS-a, na olimpijskim planinama će biti angažovana i četiri specijalca službe traganja i spašavanja (STS), zadužena za koordinaciju između „EYOF 2019“ i OS BiH. Pored zadataka koordinacije, obaveza specijalaca STS-a će biti osiguranje mjesta slijetanja helikoptera OS BiH angažovanog za eventualnu MEZP.

Angažovanjem helikoptera OS BiH za MEZP, u periodu održavanja ovako važnog događaja, br ZS i PZO još jednom dokazuje spremnost da u skladu sa raspoloživim resursima bude u službi svih građana.

3 FOTO GALERIJA