Vijesti

Posjeta polaznika kursa „Sigurnosne politike u BiH“ 2. helikopterskom skvadronu


Drugi helikopterski skvadron (2. HS) je 09.12.2015. godine, na lokaciji kasarne „Rajlovac“ Sarajevo, od 14.00 do 16.00 sati realizovao prihvat posjete polaznika jedanestog kursa „Sigurnosne politike u BiH“ u organizaciji OSCE-a u BiH, a koji se sprovodi u Sarajevu pod pokroviteljstvom radne grupe Savjeta ministara BiH.

Svrha posjete bila je upoznavanje sa jedinicom, uslovima života i rada, kao i sa dužnostima, obavezama i osposobljenošću jedinice za izvršavanje zadataka. Komandir 3. letačke čete 2. HS-a, major Stjepan Brakić održao je informativni brifing o aktivnostima i uslovima života i rada u jedinici, dok je poručnik Varupa dr. Haris prisutne zvanice upoznao sa pojedinim karakteristikama MEDEVAK (medicinska evakuacija) i STS (služba traganja i spašavanja) opreme, kao i osposobljenošću jedinice za MEDEVAK i STS misije.


Polaznicima kursa, nakon brifinga, prezentovan je i promotivni kratki film o jedinici. Nakon razmjene mišljenja i pitanja, polaznici kursa su u pratnji domaćina ispred 2. HS obišli hangare i helikoptere iz sastava 2. HS-a i Bataljona letačke podrške (bLP) Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane.

Pored domaćina iz sastava 2. HS-a i bLP-a, navedenim aktivnostima prisustvovali su i predstavnici OSCE-a u BiH, dok je MO BiH predstavljala brigadir Mersida Mešetović.