Vijesti

Realizacija M2M događaja „Demining Medic and MEDEVAC 2“


Instruktori medicinski tehničari iz SAD i 2HS br. ZSiPZO, 05. i 06. februara 2020. godine izvršili su teoretsku a zatim i praktičnu obuku pripadnika br. TP iz sastava Deminerskiog bataljona.

Obuka je izvršena u sklopu M2M događaja „ Demining Medic and MEDEVAC 2“. Ukupan broj polaznika navedene obuke je 25, a njih 14 je izvršilo i praktičnu obuku u zraku.

Obuka je izvršena kroz teoretski i praktični dio.

  • Teoretski dio je izvršen u prostorijama br. TP gdje su prorađene sljedeće teme:

Sigurnosne procedure u helikopterskim operacijama,

Procedure u hitnim postupcima,

Navođenje helikoptera na slijetanje – veza i signali,

Medicinska evakuacija zračnim putem (MEZP),

Zahtjevi za MEZP (devet linija).

  • Praktični dio obuke je izvršen u prostorijama 2.HS u dva djela, prvi dio je izvršen u hangaru gdje su smješteni helikopteri dok je drugi dio obuke izvršen na PSS (poletno slijetna staza).

Obuka u hangaru je izvršena na helikopteru UH-1H gdje su polaznici kursa uvježbavali postupke i procedure koje su proradili tokom teoretskog djela „na suho“.

Po usvajanju potrebnih vještina u prvom djelu, pristupilo se drugom djelu praktične obuke na terenu koji je izvršen na PSS. U ovom djelu obuke angažovana je posada sa jednim helikopterom UH-1H iz sastava 2HS, tokom kojeg je izvršeno 7 letova i praktično obučeno 14 polaznika.

Po završetku obuke izvršena je i detaljna analiza od strane instruktora iz SAD i 2HS-a te iznesena zapažanja i utisci polaznika kursa. Obuka je izvršena sigurno i bezbjedno, svi učesnici su se pridržavali propisanih procedura, a polaznici su usvojili nova znanja.

2 FOTO GALERIJA