Vijesti

Posjeta polaznika kursa „Bezbjednosne politike u BiH“ 2. HS i bLP Brigade ZSiPZO

Dana 15.06.2016. godine 2.HS brZSiPZO je realizovao prihvat posjete polaznika 12. kursa „Bezbjednosne politike u BiH“ u organizaciji OSCE-a u BiH koji se provodi u Sarajevu pod pokroviteljstvom radne skupine Savjeta ministara BiH.

Svrha posjeta je bila upoznavanje polaznika kursa sa jedinicom, uslovima života i rada, kao i sa dužnostima, obavezama i osposobljenošću jedinice za izvršavanje zadataka.


Za polazanike kursa, informativni brifing o aktivnostima i uslovima života i rada u jedinici održao je izvršni oficir 2. HS pukovnik Vladimir Grujić, dok je poručnik Varupa dr Haris prisutne zvanice upoznao sa pojedinim karakteristikama medicinske evakuacije (MEDEVAC) i opreme Službe traganja i spašavanja (STS), kao i osposobljenošću jedinice za MEDEVAC i STS misije. Nakon završene diskusije polaznici kursa su u pratnji domaćina obišli hangare i helikoptere iz sastava 2. helikopterskog skvadrona i Bataljona letačke podrške brZSiPZO.

Pored predstavnika domaćina iz sastava 2. HS-a i bLP-a, navedenim aktivnostima prisustvovali su i predstavnici OSCE-a u BiH, dok je MO BiH predstavljala brigadir Mersida Mešetović.