Vijesti

Provedena obuka spašavanje i evakuacija u zimskim uslovima


Vježbe spašavanja i evakuacije u zimskim uslovima „MANJAČA 23“ imala je za cilj da se provjere sposobnosti komande i jedinica brigade ZSiPZO u planiranju i realizaciji podrške pješadijskih jedinica OS BiH kroz brzi transport snaga, pretraživanje terena iz zraka imedicinsku evakuaciju zračnim putem.

 U pripremi za realizaciju predmetne vježbe 5. decembra 2023. godine u kasarni „Kozara“ Banja Luka, provedena je obuka posada helikoptera, specijalista STS i tima za spašavanje i evakuaciju 1/6pbr, kao i generalna proba za predmetnu vježbu.

Provedena je procedura ukrcavanja i iskrcavanja u helikopter UH-1H, unošenje i iznošenje povrijeđenog, navođenje helikoptera na izabrano mjesto slijetanja kao i radio-komunikacija sa posadama helikoptera. Prikazano je spuštanje konopcem iz helikoptera „Gazela“ kao i uvježbavanje osiguranja mjesta slijetanja.

Iako vježba nije provedena zbog nepovoljnih meteroloških uslova, rukovaoc vježbe pukovnik Adnan Fočić je istakao da su kroz uvježbavanje i generalnu probu uspješno integrisani elementi jedinica zračnih i kopnenih snaga te na taj način  ispunjeni ciljevi planirane vježbe.

11 FOTO GALERIJA