Vijesti

DCI posjetio br VS i PVO


Defence Conseil International – DCI, Odbrambeno-savjetodavna agencija Francuske posjetila je Brigadu vazdušnih snaga i protivvazdušne odbrane Oružanih snaga BiH. Cilj posjete je prezentacija dva projekta „AIRCOM&NVG“ i „ISTAR“, kao i sagledavanje infrastrukture i lokacija u svrhu izrade projektne dokumentacije.

Obilazak lokacija OS BiH se odvijao od 23. januara do 26. januara 2024. godine. Cilj posjete je namjera implenetacije projekta „Sistem vazduhoplovne komunikacije i navigacije“ i projekta ISTAR u sklopu NATO DBC incijative na lokacijama OS BiH. U kasarni „Rajlovac“ u Saraejvu 22.01.2024. održan je zajednički brifig. Uvodna riječ je bila od strane brigadira, Izudina Muharemovića, nakon čega je uslijedila prezentacija dva pomenuta projekta. Delegaciju R. Francuske činili su : gosp. Guy ZIMMERMMANN – zamjenik menadžera odjela UAV  i gosp. Eric Granie, osim delegacije DCI R. Francuske uvodnom brifingu prisustvovali su i timovi NATO štaba u Sarajevu, kojeg je predvodio brigadir Demiroz Volkan i tim OS BiH kojeg je predvodio brigadir Muharemović.

Nakon brifinga timovi su počeli sa obilaskom lokacija OS BiH i stacionarnih komunikacijskih čvorišta, a u cilju sagledavanja kapaciteta i infrastrukture kako bi se odabrale optimalne lokacije za instalaciju potrebnih tehničkih sredstava potrebnih za realizaciju pomenuta dva projekta. Ovim projektima bi se osigurala radio-komunkacijska pokrivenost teritorija BiH i tako olakšala komunikacija zemlja-vazduh na preko 90% teritorija, a samim tim omogućili pilotima letjelica da komuniciraju sa bazama na zemlji tijekom cijelog trajanja leta. Završnica ove posjete je brifing koji će biti održan u petak, 26.01.2024. godine u Ministarstvu odbrane BiH, a na kojem će se rezimirati rezultati i zapažanja u okviru ove aktivnosti kao i naredni koraci ka pripremi i realizaciji ova dva projekta. 

15 FOTO GALERIJA