Vijesti

Izvršena primopredaja dužnosti komandanta br ZS i PZO


Dužnost komandanta brigade Zračnihh snaga i protivzračne odbrane, jedne od najspecifičnih jedinica u OS BiH, okosnice Oružanih snaga, od 15. februara 2024. godine preuzeo je pukovnik Radenko Prerad.

Svečanost primopredaje dužnosti komandanta  brigade ZS i PZO održana je u kasarni „Kozara“ Banja Luka, a  prisustvovao je komandant Operativne komande OS BiH  brigadni general Mirzet Lubenović, bivši komandant br ZS i PZO brigadir Milorad Krajšumović, načelnik štaba brigade, brgadir Vehid Maleškić pukovnik Slavko Pavlović, komandanti jedinica i pomoćnici načelnika štaba brigade Zračnih snaga i protivzračne odbrane.

Nakon predaje raporta, intoniranja državne hime BiH, u skladu Planu primopredaje dužnosti komandanata br ZS i PZO, brigadir Maleškić je održao uvodni govor i uputio riječi dorodošlice. Nakon čega se obratio brigadir, Milorad Krajšumović tom prigodom istakao „Najveće bogatstvo ove postrojbe su ljudi koji profesionalno i odgovorno obnašaju svoje dužnosti. Zadržite međuljudske odnose, rad i slogu na razini na kojoj su bili do sada“. Te je poželio novom komandantu uspješan rad i komandovanje jedinicom.

Pukovnik Radenko Prerad je istakao, kako je odrastao u zrakoplovstvu, te je tako vezan za ovu brigadu jer je specifična i posebna. Pohvalio je podređene jedinice, najavio nove pomake u radu i dostizanje ciljeva kako bi brigada došla na mjesto i ulogu koju zaslužuje u OS BiH. Pohvalio je i podređene jedinice. „Mnoge pješadijske jedinice mogle bi pozavidjeti bojni PVO naše brigade po disciplini i radu“ – istakao je. Izrazio je želju da u tom zajedničkom cilju unaprijeđenja br ZS i PZO zalaganjem svih pripadnika podređene jedinice, i štab brigade aktivno daju prijedloge i sugestije komandantu, tako da ih komandant izvražavao kao da su njegove.

Komandant OK OS BiH, brigadni general M. Lubenović se obratio  riječima da je br ZS i PZO najkompleksnija jedinica OS BiH, te dodao: „Vi trebate milijunske iznose za modrenizaciju i povećanje kapaciteta. Ali hajde da krenemo sa onim što možemo trenutno i tako da idemo korak po korak ka konačnom cilju.“ Poželio je puno sreće novom komandantu brigade, kako u profesionalnom tako i u privatnom životu i istaknuo kako od novog komandanta očekuje konkretne ciljeve, stručne ideje, mišljenja, da se odrede prioriteti i krene u realizaciju.

Nakon svečanog dijela prijema dužnosti i potpisivanja zapisnika o primopredaju dužnosti komandanta br ZS i PZO, pukovnik Radenko Prerad je sve prisutne pozvao na ručak. 

7 FOTO GALERIJA