Vijesti

Posjeta komandanta EUFOR-a brZSiPZO


Komandant EUFOR-a generalmajor Laszlo Sticz sa pratećim timom posjetio je brigadu Zračnih snaga i protivzračne odbrane na lokaciji kasarne „Kozara“, Banja Luka, 18. aprila 2024. godine.

Generala Laszla Sticza primio je pukovnik Radenko Prerad, komandant br ZS i PZO, poželio mu dobrodošlicu, te ga putem informativnog brifinga upoznao sa misijom, zadacima, strukturom, razmještajem, aktivnostima i problemima u brigadi Zračnih snaga i protivzračne odbrane OS BiH. Brifingu su osim komandanta prisustvovali i načelnik štaba brigade Sifet Kasumović i pomoćnik načelnika štaba za operacije i obuku pukovnik Slavko Pavlović.

Tokom razgovora razmijenjene su informacije o mogućim zajedničkim projektima, zatim o EU i NATO projektima, ali i planovima za daljnju saradnju i razvoj. Od značajnih projekata istaknuti su Projekt nabavke opreme za hitni zračni transport i zbrinjavanje životno ugorženih osoba, kao i Projekt uspostavljanja infrastrukture i omogućavanje komunikacije zemlja – zrak iznad teritorija BiH. Bilo je riječi i o zajedničkoj vojnoj obuci EUFOR-a i OS BiH. Predložena je obuka Službe traganja i spasavanja, kao jedna od mogućih zajedničkih obuka.

Komandant br ZS i PZO, pukovnik Prerad naglasio je da br ZS i PZO ima dobru saradnju i koordinaciju sa EUFOR-om po pitanju sigurnosti letenja u uvjerenja je da će ta saradnja nakon uspostave Privremenog operativnog zrakoplovnog centra biti na većem nivou.

Generalmajor Sticz se zahvalio pukovniku Preradu na izvrsnoj prezentaciji, izrazio je razumijevanje za kompleksnost i velike troškove koje zahtjeva funkcionisanje ove brigade i dodao je da nadzor i zaštita zračnog prostora iznimno su važn zadaci zračnih snaga i protivzračne odbrane.

Nakon sastanaka general Sticz i pukovnik Prerad poželjeli su jedan drugom sretan i uspješan rad na novim dužnostima i razmjenili su simbolične poklone. 

6 FOTO GALERIJA