Vijesti

Kurs za upravljanje sigurnošću u zrakoplovstvu prema programu „IEAFA“ akademije


U periodu od 11.04. do 24.04.2024. godine realizovan je „Kurs za upravljanje sigurnošću u zrakoplovstvu“ koji je organizovan i proveden prema programu „Inter-European Air Force Academy“ (IEAFA) u kasarni „Rajlovac OS BiH.

Pored 12 pripadnika OS BiH/br ZS i PZO, kursu su prisustvovali i 12 pripadnika Oružanih snaga drugih država (NATO, PfP) i 10 instruktora eksperata iz oblasti upravljanje sigurnošću u zrakoplovstvu. Pripadnici 2.HS/br ZS i PZO su bili domaćini aktivnosti.

Cilj kursa je bio obnavljanje i usvajanje novih znanja iz oblasti: bezbjednost letenja, prevencija zrakoplovnih nesreća i istraga zrakoplovnih nesreća.

Tokom kursa upriličena je posjeta Muđunarodnom aerodromu Sarajevo i BHANSA-i gdje su sudionici imali priliku da se upoznaju sa njihovim načinom rada, te međusobno razmjene iskustva. 

Na kraju kursa je izvršena i praktična vježba, gdje su polaznici kursa pokazali visok stepen usvojenog znanja i osposobljenosti iz oblasti upravljanja sigurnošću u zrakoplovstvu.

Po završetku kursa predstavnici predavača tima „Inter-European Air Force Academy“, iskazali su punu podršku brigadi ZS i PZO, a sve u cilju kompatibilnosti i interoperabilnosti OS BiH sa NATO snagama.

4 FOTO GALERIJA