Vijesti

Realizacija SAR obuke


Drugi dio obuke specijalaca STS br ZS i PZO pod nazivom „Tehnical rope and water rescue“ uspješno je realizovan u periodu od 22. do 26. aprila 2024. godine, a podrazumijevala je obuku spasavanja na brzim vodama.

Ova obuka realizovana je uz podršku ambasade Velike Britanije i Ureda vojnog atašea. Ovo je nastavak obuke koja je realizovana u februaru 2024.godine, a podrazumijevala je tehničko spašavanje sa visina uz upotrebu užadi.

Kroz intenzivan petodnevni trening specijalci STS br ZS i PZO upoznali su se sa tehnikama spasavanja i sredstvima koja koriste spasilačke službe u Velikoj Britaniji i stekli nove sposobnosti i vještine važne za realizovanje zadataka misije pomoći civilnim strukturama vlasti u slučaju prirodnih i drugih nepogoda kao i zadatke traganja i spasavanja.

Provođenjem obuke, testiranjem usvojenih vještina i realizacijom završne vježbe na rijeci Neretvi pripadnici br ZS i PZO certificirani su od strane instruktora iz Velike Britanije, te stekli zvanja „Tehničar za spasavanje na vodi“.

7 FOTO GALERIJA