Vijesti

Upotreba helikoptera za obuku i učešće u vježbi sa pripadnicima FUP-a


2. Helikopterski skvadron je sa jednom posadom i jednim helikopterom UH-1H, 08.09.2016. godine učestvovao je u združenoj vježbi antiterorističkih jedinica i jedinica specijalne namjene, u kojoj je učestvovalo nekoliko stotina policijskih službenika iz različitih agencija za provedbu zakona na nivou Federacije Bosne i Hercegovine.

Vježba je održana na lokaciji aerodroma Ciljuge kod Živinica, a svi učesnici u vježbi su ovom prilikom pokazali svoju spremnost za djelovanje u najizazovnijim antiterorističkim akcijama.

U sklopu priprema za ovu vježbu 2. Helikopterski skvadron je 07.09.2016. godine, za osam pripadnika FUP-a u sklopu redovne podrške obuci pripadnika sigurnosnih agencija u BiH, na lokalitetu kasarne Rajlovac u Sarajevu izvršio pripreme i teoretsku obuku na zemlji iz sljedećih tema:

-           Sigurnosne procedure,

-           Brzi ulazak i izlazak u/iz helikoptera i

-           Rappeling - Spuštanje niz brzo uže.

Nakon izvršene teoretske obuke, istog dana na lokalitetu heliodroma unutar kasarne Rajlovac, jednim helikopterom UH-1H i sa pripadnicima FUP-a izvršena je i praktična obuka iz gore pomenutih tema. Obuka je izvršena u cilju što bolje pripreme kako helikopterske posade tako i pripadnika FUP-a za antiterorističku vježbu pod nazivom “Brzi odgovor 2016”, u organizaciji Federalne uprave policije (FUP) dana 08.09.2016. godine na aerodromu Ciljuge kod Živinica.

Tokom izvršenja ovih zadatka posade i pripadnici FUP-e su se pridržavali svih propisanih mjera sigurnosti, a rezultat svega je veoma kvalitetna i profesionalno urađena vježba na lokalitetu aerodroma Ciljuge kod Živinica.

4 FOTO GALERIJA