Vijesti

Angažovanje helikoptera OS BiH u vježbi medicinske evakuacije povrijeđenog deminera


2. Helikopterski skvadron je 01.11.2015. godine na lokaciji općine Mostar helikopterom UH-1H izvršio podršku djelatnicima Federalne uprave civilne zaštite u vježbi „Hitne medicinske evakuacije povrijeđenog deminera“.

Vježba je organizovana s ciljem uvježbavanja procedura i ljudstva, ali i koordinacije između helikopterskih jedinica is sastava OS BiH, Federalne uprave civilne zaštite i uposlenika kantonalne bolnice "Dr. Safet Mujić" u Mostaru. Tako je, prema planu vježbe, helikopter za hitnu medicinsku evakuaciju OS BiH s područja Gornje Drežnice, sjeverno od Mostara sletio na heliodrom mostarske bolnice s teško povrijeđenim deminerom, pripadnikom tima FUCZ-a, a s ciljem njegovog medicinskog zbrinjavanja u najbližoj medicinskoj ustanovi - bolnici "Dr. Safet Mujić" koja je jedina medicinska ustanova u Federaciji BiH koja ima heliodrom.

Pored ove lokacije na kojoj je vježba izvršena, 2. Helikopterski skvadron trenutno je angažovan u aktivnom MEDEVAC dežurstvu u cilju podrške aktivnostima deminiranja, deminerskim timovima brigade taktičke podrške na lokacijama Smetovi (općina Zenica) i Olovske luke (općina Olovo), kao i deminerskim timovima FUCZ na lokacijama Gornja Drežnica (općina Mostar) i Blidinje (općina Posušje).

2 FOTO GALERIJA