Vijesti

Vježba „ZIMA 2016“


Vježba traganja, spašavanja i evakuacije u zimskim uslovima pod nazivom “ZIMA 2016“ izvedena je 13.12.2016. godine.

Vježba je imala za cilј provjeru operativnih sposobnosti brigade ZS i PZO u pružanju zračne podrške civilnim vlastima prilikom reagovanja na vanredne situacije u zimskim uslovima. Tokom vježbe predstavlјena je saradnja i međusobna koordinacija na terenu sa snagama civilne zaštite i drugim civilnim organizacijama učesnicima vježbe. Aktivnosti su realizovane u širem rejonu „Stražbenice“ općine Laktaši, a iste su propratili javni mediji kao i brojni gosti sa svih nivoa vlasti.

Po završetku vježbe održana je kratka analiza iste na kojoj je prezentovano učešće zračnih jedinica OS BiH u zajedničkim aktivnostima obuke sa civilnim subjektima kao i realizovanim zrakoplovnim operacijama pomoći civilnim vlastima tokom 2016. godine. Komandant brZS i PZO brigadir Dragan Nakić, se tom prilikom, zahvalio svim učesnicima vježbe kao i gostima koji su i prisustvovali istoj.

Vježba je doprinijela uspostavi višeg stepena međusobne saradnje OS BiH sa lokalnim vlastima kao bitnog elementa brze reakcije u eventualnim vanrednim situacijama.

3 FOTO GALERIJA