Vijesti

Posjeta djelatnika zračnih snaga Republike Italije brigadi ZS i PZO

U vremenu od 12. do 16.12.2016. godine, u sklopu bilateralne vojne saradnje (BVS) između Republike Italije i Bosne i Hercegovine, u posjeti Bosni i Hercegovini, boravili su pripadnici zračnih snaga Republike Italije kapetan Salvatore Colombo, ITAF SAR pilot i kapetan Matteo Nistri, koordinator u spasilačkom koordinacijskom centru.

Po planu BVS, djelatnici brZS i PZO su bili domaćini gostima iz Italije, a cilj je bio upoznavanje sa službom traganja i spašavanja (STS) u Bosni i Hercegovini (u međunarodnoj uporabi je engleska skraćenica SAR - Search and Rescue). U sklopu ove posjete djelatnici ZS Italije posjetili su aerodrom „Mahovljani“ i 1. helikopterski skvadron, gdje su imali priliku upoznati se sa avionima i opremom koju 1. HS brigade ZS i PZO koristi za potrebe misije SAR.

Uvaženi gosti iz ZS Italije su posjetili i RCC (Rescue Coordination Center), odnosno spasilačko koordinacijski centar, gdje ih je ugostio šef RCC Banja Luka gospodin Miloš Komlenić, koji je goste upoznao sa uređajima, opremom, ulogom i zadacima RCC u svezi sa službom traganja i spašavanja, te iznio način koordinacije i dosadašnja iskustva.

Osim navedenog, uvaženi gosti su imali i priliku prisustvovati vježbi traganja, spašavanja i evakuacije u zimskim uslovima brigade ZS i PZO i gorske službe spašavanja Banja Luka, „Zima 2016“, gdje je prikazana odlična saradnja i spremnost za djelovanje i u otežanim meteo uslovima, kako posada helikoptera, tako i pripadnika GSS Banja Luka.

U sklopu posjete, uvaženi gosti su obišli i Italijansku crkvu i groblje na Mahovljanima, te se upoznali sa historijom Italijanske zajednice na ovim prostorima.

5 FOTO GALERIJA