Vijesti

Saradnja bataljona letačke podrške brZS i PZO sa Srednjom školom metalskih zanimanja - Sarajevo

Od 2014. godine bataljona letačke podrške brZS i PZO realizuje i pruža stručno - specijalističku pomoć Srednjoj školi metalskih zanimanja - Sarajevo u školovanju za sljedeće specijalnosti i stručno zanimanje:

Strojarski tehničar - Opsluživanje aviona i tereta,

Strojarski tehničar - Avion i motor.

U nastavku saradnje u 2015. i 2016. godini provedena je praktična nastava i to dva puta mjesečno, kroz šest nastavnih sati, sa učenicima trećeg i četvrtog razreda Srednje metalske škole - Sarajevo. Teme koje su se izvodile po zahtjevu škole bile su:

Gorivni sistem motora helikoptera,

Električna energija, izvori, mogući kvarovi i otklanjanje istih,

Baždarenje i zamjena instrumenata helikoptera,

Sistem za startovanje i podmazivanje motora,

Kontrola i podešavanje parametara rada motora na zemlji,

Zamjena i podešavanje motora helikoptera,

Zamjena lopatica nosećeg rotora,

Hidraulični sustavi helikoptera i mjere predostrožnosti.

U realizaciji gore navedenih tema, a kroz funkciju predavača, bili su angažovani djelatnici bataljona letačke podrške koji su stručno osposobljeni i kompetentni za provođenje nastavnih aktivnosti.

Ove godine na praktičnoj nastavi učestvuje 9 učenika sa profesorom Senadom Bešlagićem, a koji se školuju za stručno zanimanje Strojarski tehničar-avion i motor i Strojarski tehničar-opsluživanje aviona i tereta.

Saradnja bataljona letačke podrške brZS i PZO sa Srednjom školom metalskih zanimanja - Sarajevo će biti nastavljena i ubuduće u cilju promocije vojnog poziva i produbljivanje veza i razumijevanja između civila i vojske.