Vijesti

Nastavljeno angažovanje helikoptera OS BiH na lokalitetu Boračkog jezera


Konjic, 30.03.2017. – U skladu sa procedurama helikopter sa posadom Mi8 Oružanih snaga BiH je i dalje angažovan na gašenju požara u rejonu Boračkog jezera.

Radi se o požaru koji je zahvatio jugoistočnu stranu rejona oko Boračkog jezera. Ovaj lokalitet je veoma nepristupačan i izuzetno je teško gasiti vatru sa zemlje, posebno jer je požar razvija u dva kraka. S obzirom da je požarom zahvaćena šuma i nisko rastinje, te da je teren miniran i vremenske prilike pogoduju širenju požara postoji velika opasnost od širenja vatre.

Helikopter Mi8 OS BiH je iz sastava 2. helikopterskog skvadrona brZSiPZO i stacioniran je u kasarni „Rajlovac“. Prvi put je na ovom lokalitetu bio angažovan 29.03.2017. (juče) od 17,35 do 19,15 sati. Tokom ove operacije izbacio je 10 vedara vode (26 tona), pri čemu je utrošeno 1,9 sati resursa i 1450 litara goriva. Angažovanje helikoptera i posade nastavljeno je i danas već od ranih jutarnjih sati.

Ovo je još jedna uspješna akcija Oružanih snaga BiH, koje uvijek pokazuju spremnost da se, po zahtjevu civilnih organa vlasti i u okviru raspoloživih kapaciteta, angažuju na pružanju pomoći civilnom stanovništvu i organima vlasti.

U zavisnosti od stanja na požarištima i prioritetima Ministarstva sigurnosti BiH, Oružane snage BiH su spremne da i dalje pružaju pomoć civilnim organima vlasti u gašenju požara u BiH. 

U galeriji možete pogledati fotografije požarišta, pripreme helikoptera i posade Mi8 OS BiH, te operacije gašenja požara na lokalitetu Boračkog jezera.

53 FOTO GALERIJA