Vijesti

Helikopterska medicinska evakuacija izvršena za 7 minuta


2. Helikopterski skvadron je 29.03.2017. godine je sa jednim helikopterom Mi-8MTV izvršio hitnu medicinsku evakuaciju nesretno nastradale skijašice (I.K.), sa planine Bjelašnica u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Helikopter je iz Rajlovca poletio u 13.30 h, samo 15 minuta nakon zvaničnog odobrenja za angažmanom helikoptera OS BiH. Po polijetanju helikopter je izvršio prelet u rejonu planine Bjelašnica, te locirao povijeđenu skijašicu koja nije bila pripremljena za helikoptersku medicinsku evakuaciju. Dva repelera, specijalisti službe traganja i spašavanja OS BiH, iz sastava 2. hs spustili su se do nje, ukazali joj prvu medicinsku pomoć, zbrinuli je i imobilizirali, te je pripremili za izvlačenje dizalicom. Teško povrijeđena djevojka je uspješno evakuirana sa izuzetno nepristupačnog terena, na koji nije bilo moguće izvršiti slijetanje. Od podizanja u helikopter pa do slijetanja na pomoćni teren sportskog centra “Zetra”, povrijeđena I.K. bila je pod nadzorom ljekara OS BiH, nakon čega je preuzeo medicinskog tima KUM KC Univerziteta u Sarajevu. Slijetanje na pomoćni teren sportskog centra ZETRA je izvršeno 7 minuta po polijetanju sa planine Bjelašnica. Posada je helikopterom ponovno izvršila prelet u rejon planine Bjelašnica da bi izvukli oca povrijeđene skijašice i repelere  koji su radi hitnosti cijele situacije ostali na terenu.

Bitno je pomenuti da su meteo uslovi prilikom izvršavanja ovoga zadatka bili složeni zbog veoma jakih udara vjetra. Posada helikoptera u sastavu kap. Miralem Pilavdžić, maj. Asmir Tokić, zIk. Vahidin Fazlagić, svIk. Tulek Admir, stvod Šikalo Enis i stvod Hilmo Selimspahić, kao i mnogo puta do sada zadatak izvršila profesionalno i bez problema.