Vijesti

Angažovanje helikoptera OS BiH u 2017. godini


U prvih osam mjeseci u 2017. godini Brigada zračnih snaga i protivzračne odbrane OS BiH pored redovnih letačkih aktivnosti u vidu školskog letenja i održavanja neophodnog nivoa stručne osposobljenosti letačkog kadra, bila angažovana i na drugim zadacima iz liste osnovnih zadataka misije, ali i zadataka pružanja pomoći civilnim strukturama u prirodnim i drugim nepogodama.

U 2017. godini već od mjeseca marta, jedinica je angažovana na zadacima pružanja pomoći civilnim strukturama u aktivnostima gašenja požara. U svrhu ovih zadataka utrošeno je 219,7 sati resursa helikopterskog naleta pri čemu je izbačeno 1829 tona vode, preveženo je 212 lica, te je zračnim putem prebačeno 14,7 tona raznog tereta i opreme (vatrogasna oprema, burad s vodom, naprtnjače...) namijenjene aktivnostima gašenja požara. Jedinica je učestvovala u aktivnostima gašenja požara na području općina; Konjic, Jablanica, Ravno, Mostar, Livno, B. Grahovo, Ljubinje, Trebinje, Bileća, Čapljina, Međugorje i Berkovići. Za potrebe ovih aktivnosti helikopterske jedinice iz sastava Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane utrošile su 155 890 litara GM1.

Za potrebe medicinskih evakuacija zračnim putem i dežurstava u te svrhe, jedinica je angažovana 9 puta pri čemu je; evakuisana skijašica s planine Bjelašnice, zbog ujeda zmije jedno lice prebačeno s planine Prenj u KB Mostar, jedno lice iz Podgorice (Crna Gora) preveženo u KCU Sarajevo, u toku podrške aktivnostima „Marš mira 2017“ izvršene su dvije medicinske evakuacije zračnim putem iz Konjević Polja u KB Tuzla, povrijeđeni alpinista evakuisan s planine Čvrsnica u KB Mostar. Jedinica je u aktivnom MEDEVAC dežurstvu u cilju podrške aktivnostima FUCZ na deminiranju i u te svrhe su izvršene i obuke pripadnika FUCZ za brzu reakciju u slučaju nesreće. U svrhe medicinske evakuacije zračnim putem jedinica je utrošila 13,5 sati resursa helikopterskog naleta.

Brigada zračnih snaga i protivzračne odbrane OS BiH pored obuke i uvježbavanja vlastitih snaga aktivno je učestvovala i u obuci drugih organizacijskih cjelina, društava i udruženja, kako vladinih tako i nevladinih organizacija. Izvršena je veoma značajna podrška obukama i kvalitetne zajedničke vježbe s pripadnicima Federalne uprave civilne zaštite, zajedničke vježbe i obuke s pripadnicima EUFOR-a u BiH, pružena je stručno-specijalistička obuka pripadnicima stanica saveza gorskih službi spašavanja, jedinica je pružala zračnu podršku organizaciji padobranskih takmičenja, izvršila podršku aktivnostima i obuci planinarskih i sportskih društava u BiH, izvršena su prevoženja VIP lica zračnim putem, dok su s Direkcijom civilnog zrakoplovstva uvježbavane vještine i procedure u cilju što boljeg reagovanja u slučaju zrakoplovne nesreće na teritoriji BiH. Za potrebe ovih zadataka jedinica je utrošila 63,4 sati resursa helikoptera pri čemu je 625 pripadnika uspješno prošlo neku od obuka kao što su; MEDEVAC procedure, ukrcavnje i iskrcavanje u/iz helikoptera, spuštanje niz brzo uže, procedure rappeling, priprema i evakuacija unesrećenog, ali i podrška padobranskim skokovima.

Pored podrške civilnim strukturama vlasti u reagovanju na prirodne nesreće, medicinskih evakuacija zračnim putem i obuke pripadnika raznih civilnih organizacija i udruženja, jedinica je svih osam mjeseci 2017. godine aktivno pružala podršku aktivnostima jedinica kopnene vojske u realizaciji njihovih zadataka. Izvršena su prevoženja zračnim putem pripadnika brTP radi smjene ljudstva na stacionarno komunikacijskim čvorištima (Čvrsnica, V. Žep, Konjuh, V.Mahnjača i Kmur). Izvršene su podrške obukama i pripremama deklarisanih, te drugih jedinica iz sastava 4., 5.,6. pješadijske brigade, kao i jedinica iz sastava brigade taktičke podrške. Podrška obukama gore pomenutih jedinica izvršavana je kako na matičnim lokacijama tako i na lokacijama na kojima su jedinice razmještene, ali i drugim terenima gdje je obuka zahtijevala to. Sve vježbe realizovane od strane kopnenih jedinica su, gotovo uvijek, imale zračnu podršku u vidu; izviđanja zračnim putem, ukrcavanja/ iskrcavanja u/iz helikoptera, desanta, spuštanja niz brzo uže, brze evakuacije povrijeđenih ali i evakuacije jedinica iz određenih zona. U cilju uspješne realizacije ovih zadataka jedinica je utrošila 79,7 sati helikopterskog naleta i 33 435 litara GM1, pri čemu je obučeno preko 400 pripadnika kopnenih jedinica.

U izvršavanju ovih zadataka veoma bitnu ulogu je imao i bataljon za letačku podršku/brigade ZS i PZO. Osnovni zadatak jedinice je bio održavanje visokog stepena ispravnosti helikoptera koji su bili angažovani na požarištima širom BiH,.

Samo u periodu juli-august jedinica je izvršila sljedeće radove: 2 (dva) 50 - satna povremena pregleda na helikopterima Mi-8T/MTV i 4 (četiri) 100 satna povremena pregleda na istim helikopterima. Pored povremenih pregleda pripadnici bLP su u cilju ispravnosti helikoptera Mi8MTV izvršila dvije opravke istog i to kontrolisanu zamjene NR-3VM i kontrolisanu zamjene glavčine repnog rotora s kompletom lopatica.

U istom vremenskom periodu izvršavani su radovi i na helikopterima UH-1H (završen jedan fazni pregled broj 5). Pored toga izvršena je kontrolisana zamjena regulator temperature RT-12-6-2c na helikopteru Mi-8 MTV1 A-2607 , te izvršen je 25 s.p.p. na helikopteru Mi-8T A-2609.

Pored navedenih aktivnosti pripadnici bLP su izvršavali i zadatke gašenja požara, kao članovi posada helikoptera koji su bili angažovani na požarištima (piloti i letači-tehničari).

Pripadnici pratećih službi bLP su također bili angažovani i to vozači cisterne, laboranti, protiv-požarci, pripadnici zračnih operacija i ostali.

Dosadašnjom kvalitetnom, profesionalnom i uspješnom izvršavanju zadataka iz liste osnovnih zadataka misije uveliko doprinose pripadnici Brigade zračnih snaga koji su se pridržavali svih propisanih mjera sigurnosti i na veoma odgovoran i disciplinovan način izvršavali misijske zadatke.