Vijesti

Posjeta djelatnika zračnih snaga Republike Italije brigadi ZS i PZO


U vremenu od 12. do 14.12.2017. godine, u sklopu bilateralne vojne saradnje (BVS) između Republike Italije i Bosne i Hercegovine, u posjeti Bosni i Hercegovini, boravili su pripadnici zračnih snaga Republike Italije, poručnik Davide Scivittaro, ITAF SAR pilot i kapetan Rossano Rizzato, koordinator u spasilačkom koordinacijskom centru.

Po planu BVS, djelatnici br ZS i PZO su bili domaćini gostima iz Italije, a cilj je bio upoznavanje sa službom traganja i spašavanja (STS) u Bosni i Hercegovini (u međunarodnoj upotrebi je engleska skraćenica SAR - Search and Rescue). U sklopu ove posjete djelatnici ZS Italije posjetili su aerodrom „Mahovljani“ i 1. helikopterski skvadron, gdje su imali prigodu upoznati se sa zrakoplovima i opremom koju 1. HS brigade ZS i PZO koristi za potrebe misije SAR.

Uvaženi gosti iz ZS Italije su posjetili i RCC (Rescue Coordination Center), odnosno spasilačko koordinacijski centar, gdje su se upoznali s uređajima, opremom, ulogom i zadacima RCC u svezi sa službom traganja i spašavanja, te načinom koordinacije i dosadašnjim iskustvima.

U sklopu posjete uvaženi gosti su obišli i talijansku crkvu i groblje na Mahovljanima, te se upoznali sa histroijom talijanske zajednice na ovim prostorima.

2 FOTO GALERIJA