Vijesti

Posjeta komadanta NATO Štaba Sarajevo 2. helikopterskom skvadronu br ZS i PZO


Komandant NATO štaba u Sarajevu brigadni general William J. Edwards u sklopu posjete kasarni „Rajlovac“ 08.07.2020. godine posjetio je lokaciju 2. HS br ZS i PZO, gdje ga je dočekao komandant br ZS i PZO brigadir Janko Petrušić i personal 2. HS.

Posjeta je bila informativnog karaktera, prilikom koje je komandant br ZS i PZO prezentovao aktivnosti i misiju, kao i svakodnevne zadatke koji izvršavaju pripadnici 2. HS i br ZS i PZO.

Komandant  NATO Štaba u Sarajevu izrazio je svoje zadovoljstvo što je imao priliku posjetiti jednu od lokacija br ZS i PZO, te se raduje budućim zajedničkim aktivnostima.

Tokom ove posjete, pripadnici 2. HS br ZS i PZO su upoznali komandanta NATO Štaba u Sarajevu sa infrastrukturom 2. HS, operativnim sposobnostima 2. HS od kojih su gašenje požara helikopterom UH-1H uz korištenje bamby bucket-a, korištenje dizalice na helikopteru UH-1H i opremljenost i obučenost specijalista STS-a (služba traganja i spašavanja) po najnovijim standardima. Pored toga, komandant  NATO  Štaba u Sarajevu  upoznat je  sa izvršenim misijama 2. HS u proteklom periodu, a posebno izvršenjem misije pomoći civilnim strukturama tokom prirodnih i drugih nepogoda.

Izražena je zahvalnost komandantu NATO Štaba u Sarajevu na ukazanoj posjeti i naglašena je spremnost 2. HS i br ZS i PZO za izvršenje svih postavljenih misija uz poštivanje svih propisanih standarda, a u cilju kompatibilnosti i interoperabilnosti OS BiH sa NATO snagama.

4 FOTO GALERIJA