Vijesti

Uspješno realizovana vježba „Potraga 20“


Na lokaciji planine Vlašić u rejonu sela Gostilj, 09. septembra 2020. godine uspješno je realizovana vježba „Potraga 20“ u koordinaciji Službe traganja i spašavanja Brigada zračnih snaga i protivzračne odbrane Oružanih snaga BiH, Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) i Spasilačko koordinacijskog centra (RCC).
Prema scenariju vježbe, ultralaka letjelica (žirokopter) koja je letjela na ruti Sarajevo-Travnik-Banja Luka za potrebe Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), nije sletjela u predviđeno vrijeme na aerodrom Banja Luka. Zadnja poznata pozicija tačke javljanja je Travnik. Prema propisanim procedurama u ovakvim situacijama angažuje se služba traganja i spašavanja (STS) koja dežura 24 sata za potrebe BHDCA. Posada STS-a angažuje se na direktan poziv RCC-a.

U vježbi su bili angažovani helikopteri UH-1H iz STS-a i Gazela kao dodatni helikopter za pretraživanje. Dodatni helikopter se angažuje po procjeni terena. Obično planinski teren zahtijeva dodatne kapacitete što je i simulirano u ovoj vježbi.

Brzom reakcijom kako je predviđeno propisanim procedurama helikopteri su upućeni u rejon pretraživanja gdje je pronađeno simulirano mjesto pada letjelice. Koordinacijom na terenu između posade helikoptera pristupilo se spašavanju i evakuaciji povrijeđenog prilikom čega su članovi obje posade pokazale profesionalizam u izvršavanju zadataka. Samo dobro obučene i uvježbane posade mogu odgovoriti zadacima ove vrste jer svako slijetanje na terene nadmorske visine iznad 1000 metara zahtijeva dodatni trening.

Pri organizaciji vježbe, lokalno stanovništvo i vlasnik zemljišta na kome je izvršena vježba su ponudili  svu neophodnu pomoć što govori i o spremnosti naših građana da podrže Oružane snage BiH u njihovim namjerama. Vježbu su propratili vršilac dužnosti direktora BHDCA gospodin Čedomir Šušnjar sa svojim saradnicima, kao i savjetodavni tim EUFOR-a.

6 FOTO GALERIJA