Vijesti

Primopredaja dužnosti komandanta br ZS i PZO


Na lokaciji kasarne „Kozara“ u Banja Luci, 29. decembra 2021. godine, izvršena je svečana primopredaja dužnosti komandanta brigade ZS i PZO između brigadira Janka Petrušića i brigadira Slobodana Tanasilovića.

Svečanoj primopredaji je prisustvovao komandant OK OS BiH generalmajor Radovan Ilić, zamjenik komandanta za operacije Komande za podršku OS BiH, brigadir Zoran Dunović, komandant 6. pješadijske brigade OS BiH brigadir Radovan Jović, komandant 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka OS BiH brigadir Milorad Krajšumović, kao i komandanti jedinica i pomoćnici načelnika štaba brigade Zračnih snaga i protivzračne odbrane.

Komandant brigade ZS i PZO brigadir Janko Petrušić u svom obraćanju prisutnima iskazao je zadovoljstvo dosadašnjim radom brigade, posebno komandira jedinica kao i štaba brigade ZS i PZO. Izrazio nadu da će održavati dostignuti nivo stručnosti, spremnosti, obučenosti i profesionalnosti. Budućem komandantu brigade ZS i PZO brigadiru Tanasiloviću je rekao da ga zna već dugo godina i da je siguran da će se snaći i uspješno voditi ovu jedinicu.

Brigadir Slobodan Tanasilović se u svom obraćanju zahvalio brigadiru Petrušiću i rekao: “Kroz ovih 7 dana sam se upoznao sa životom i radom jedinica, njenim pripadnicima i nemam namjeru ništa radikalno mjenjati u dosadašnjem radu jedinice, a komandirima i štabu Brigade poručujem da nastave istim tempom kao dosad“, zatim je brigadiru Petrušiću poželio sreću i da dugo uživa u zasluženoj penziji.

Generalmajor Radovan Ilić se obratio novom i starom komandantu i prisutnima, istaknuo je da je zadovoljan radom i saradnjom sa brigadirom Petrušićem, a isto tako ne sumnja da će brigadir Tanasilović nastaviti uspješno vođenje ove brigade. „Brigadira Tanasilovića znam dugi niz godina i dolazi nam sa strategijskog nivoa i ne sumnjam da će svoje bogato iskustvo u radu uspješno prenijeti i na vođenje ove brigade.“

Kratko se osvrnuo na dvije značajne vježbe OS BiH u kojima brigada ZS i PZO nije predmet ocjenjivanja ali daje doprinos u ocjenjivanju pješadijskih brigada zračnom podrškom, „Dinamičan Odgovor“ i NEL-2 (vježba vanjskog ocjenjivanja). Te prisutnima, a posebice sadašnjem i budućem komandantu brigade prenio pozdrave načelnika Zajedničkog štabu generalpukovnika Senada Mašovića koji zbog drugih obaveza nije uspio prisustvovati ovoj primopredaji.

Poslije službenog dijela primopredaje dužnosti upriličen je ispraćaj u penziju brigadiru Janku Petrušiću i tom prigodom mu je uručen simboličan poklon od strane pripadnika brigade ZS i PZO. Poklon je uručio vršilac dužnosti načelnika brigade ZS i PZO, pukovnik Vehid Maleškić koji je iskoristio prigodu da se zahvali brigadiru Petrušiću na njegovom velikom doprinosu u radu i razvoju brigade, te zaželi sreću u daljnjem životu i radu, a zatim je novom komandantu, brigadiru Slobodanu Tanasiloviću, zaželio uspješan dalji rad na dužnosti komandanta brigade ZS i PZO.

6 FOTO GALERIJA