Vijesti

Posjeta Načelnika ZŠ OS BiH i Komandanta NG Maryland 2.HS-u Brigade ZSiPZO OS BiH u Rajlovcu


Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović i komandant Nacionalne garde (NG) Maryland generalmajor Timothy E. Gowen sa bliskim saradnicima, 31. marta 2022. godine, posjetili su 2. helikopterski skvadron Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane Oružanih snaga BiH.

Tom prilikom su kroz informativni brifing 2. helikopterskog skvadrona upoznati sa trenutnim aktivnostima i misijom, te životom i radom u ovoj jedinici.

Također je izvršen i obilazak hangara sa helikopterima koji su za ovu priliku bili opremljeni za operacije MEZP (medicinsku evakuaciju zračnim putem), SAR (search and rescue) i zadatke gašenja požara.

U okviru posjete visoke zvanice imale su priliku da se upoznaju sa novim helikopterima tipa UH-1H II koje su donirale SAD i njihovim operativnim sposobnostima.

„Nadamo se da će ova posjeta biti povod nove saradnje, zajedničkih obuka i jačanje dosadašnjih dobrih odnosa Oružanih snaga BiH i Nacionalne garde Maryland, a naročito u oblasti obuke i edukacije pripadnika OS BiH kroz programe za razvoj zračnih snaga“, zajednički je ocjenjeno tokom posjete.

Ova posjeta je potvrda posvećenosti i nivoa saradnje uz vrlo jasnu opredjeljenost za njenim jačanjem.

8 FOTO GALERIJA