Vijesti

Vježba traganja i spašavanja u zimskim uslovima


Vježba traganja i spašavanja u zimskim uslovima „PLJEŠEVICA 22“ održana je 14. decembra 2022. godine u podnožju planine Plješevice, općina Bihać. Redovno je to obučni događaj zračnih snaga OS BiH koji se jednom godišnje provodi s ciljem uvježbavanja komandi i jedinica Brigade zračnih snaga i protuzračne odbrane u pripremi i provedbi operacija traganja i spašavanja.

Vježba je provedena zajedno sa 6. pješadijskom brigadom, ali i civilnim organizacijama koje učestvuju u akcijama traganja i spašavanja. Tokom vrlo dinamične vježbe korišten je helikopter SA-342 Gazela iz sastava 1. helikopterskog skvadrona Brigade ZS i PZO, koji je izvršio izviđanje iz zraka, zračni transport sa repelingom specijalaca službe traganja i spašavanja (STS), kao i medicinsku evakuaciju zračnim putem (MEZP). Dok su kopnenim putem traganje i spašavanje proveli timovi izviđaća 2. pješadijskog bataljona 6. pbr. Vježba je kao i dosadašnje, pokazala visoku kooperativnost te sposobnost zajedničkog djleovanja zračnih i kopnenih snaga OS BiH kao i civilnih službi i agencija.

„S obzirom da je jedna od osnovnih zadataka OS BiH pomoć civilnim strukturama u reagovanju na prirodne ili druge katastrofe i nesreće, na vježbi su učestvovali i članovi humanitarne organizacije SOS iz Bihaća i kluba ekstremnih sportova Condor iz Sanskog Mosta, koji su prikazali svoje sposobnosti i zajedno sa pripadnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine dali značajan doprinos u uspješnoj realizaciji vježbe“, izjavio je rukovoditelj vježbe brigadir Herman Jerman.

14 FOTO GALERIJA