Vijesti

Održana vježba “Nesreća aviona u krugu Međunarodnog aerodroma Sarajevo“


Na Vatrogasnom poligonu Međunarodnog aerodrome Sarajevo, 26.10.2016. godine održana je vježba pod nazivom “Nesreća aviona u krugu Međunarodnog aerodroma Sarajevo”, a u kojoj je učestvovao i 2. Helikopterski skvadron Brigade zračnih snaga sa jednim helikopterom UH-1H.

Uloga 2. HS bila je medicinska evakuacija unesrećenog i transport istog u najbližu medicinsku ustanovu.

Riječ je o simuliranju udesa aviona B737 sa 45 putnika i članova posade, koji se srušio na područje Međunarodnog aerodroma Sarajevo, tačnije na lokalitet vatrogasnog poligona sarajevskog aerodroma.

Akcije koje su poduzimane su u skladu sa Planom mjera i postupaka u vanrednim situacijama i podrazumijevaju angažovanje uposlenika Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, Profesionalne vatrogasne brigade – jedinice Aerodrom i Stup, Policijskih snaga Kantona Sarajevo, Granične policije BiH – Aerodrom Sarajevo i Oružanih snaga BiH, tačnije helikopterskih jedinica iz sastava Brigade zračnih snaga.

Međunarodni aerodrom Sarajevo ima obavezu da ovakvu vježbu izvede svake dvije godine, a simulacija nesreće i cjelokupna vježba ima za cilj provjeru sposobnosti personala i operativnosti važećeg Plana mjera i postupaka u vanrednim situacijama (Emergency Plan).

Štab akcije koji je sve vrijeme pratio ovu vježbu, istu je ocjenio uspješnom, te je pohvalio spremnost, koordinaciju i saradnju svih učesnika, koja se i ovoga puta pokazala na visokom nivou.

3 FOTO GALERIJA