Vijesti

Upotreba helikoptera u cilju podrške obuci pripadnika gorskih službi spašavanja


2. Helikopterski skvadron je 15.11. i 16.11.2016. godine na lokaciji kasarne Rajlovac, sa helikopterima UH-1H, izvršio podršku udruženjima „GSS stanica Sarajevo“ i „GSS stanica Kakanj“ u realizaciji obuke „Uvježbavanje procedura spuštanja užetom iz helikoptera“.

Nakon izvršene teoretske i praktične obuke na zemlji, sa jednim helikopterom UH-1H, pristupilo se praktičnoj obuci repelinga na lokaciji heliodroma Rajlovac unutar kasarne „Rajlovac OS BiH“. Ovom prilikom 11 pripadnika Udruženja „GSS stanica Sarajevo“ i 10 pripadnika Udruženja „GSS stanica Kakanj“ je uspješno završilo obuku za helikoptersko spašavanje te su uspješno izvršili i praktični dio spuštanje užetom iz helikoptera. Pored pripadnika GSS-a u obuci su učestvovali i specijalisti STS-a, pripadnici 1. Helikopterskog skvadrona.

Bio je to jedan od zadataka iz misije i LOZM jedinice na koji su pripadnici 2. HS brZSiPZO, na čelu sa instruktorima za specijaliste STS-a odgovorili na stručan i odgovoran način, bez primjedbi od strane samih polaznika obuke za helikoptersko spašavanje. Ovim su pripadnici 2.HS-a još jednom pokazali profesionalizam i spremnost da odgovore povjerenom zadatku.

5 FOTO GALERIJA